Karácsony és Lázár megállapodott, marad a Budapest-bérlet, a BKK pedig bejelentette, hogy olcsóbb lesz

Karácsony és Lázár megállapodott, marad a Budapest-bérlet, a BKK pedig bejelentette, hogy olcsóbb lesz

H9-es HÉV Cinkota állomáson. (Fotó: MÁV-HÉV Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megállapodott Lázár János építési és közlekedési miniszter, illetve Karácsony Gergely főpolgármester hétfői találkozóján a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről. Egy ideje már a viták kereszttüzében volt a kérdés.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest megyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet pedig március 1-től a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja, minden értékesítési csatornáján. – A megállapodás utasok százezrei számára teszi olcsóbbá és egyszerűbbé a közösségi közlekedés használatát – közölte Karácsony Gergely és Lázár János közös közleményében.

Az utasok szempontjából ez a legfontosabb hír, a főváros és a minisztérium kapcsán viszont már az, hogy a jegyek bevételei pontosan kinél is landolnak. Most azt írták, hogy az eddigi, számos vitára okot adó költségalapú elszámolás helyett abban állapodtak meg, hogy a Budapest-bérletből, a Pest megyei bérletből és az országbérletből származó bevételt, és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – „teljesítményarányosan osztják meg”. Itt azonban részleteket még nem közöltek. A forrásokat érintő változás, hogy a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, „amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését”.

Kiemelték azt is, hogy a minisztérium és a főváros lezárja a tavaly év végén megszűnt korábbi agglomerációs megállapodással kapcsolatos elszámolási vitákat is. Az új, átfogó megállapodás eredményeként a Fővárosi Önkormányzat agglomerációs költségtérítés 2022-2023-as elszámolásként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak. A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az 2024. március 1-jén hatályba léphessen.

A BKK hétfő este a Facebookon az eddigieken felül azt is közölte, hogy 10 év után, március 1-jétől újra olcsóbb lesz a Budapest-bérlet. Részleteket keddre ígértek. 

Az új megállapodás egyszerűbb, jobb és igazságosabb, mint a régi – fogalmazott Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook posztjában. A megállapodás minta minden vidéki település számára is, amivel megnyílt az út a valódi, nemzeti tarifaközösség előtt - közölte Lázár János. Közlése szerint az új tarifarendszerrel nyernek a vidékről ingázók, mert országbérlettel is lehet majd utazni a BKV-n. Az agglomerációból ingázók, mert 75 ezer felnőttnek mintegy 10 ezer forinttal, 85 ezer nagydiáknak pedig mintegy 3500 forinttal kerül majd kevesebbe a közlekedés havonta. Az agglomerációban élő kisdiákok azért nyernek, mert 14 éves kor alatt teljesen ingyenessé válik a közlekedésük, továbbá 200 ezer budapesti nagydiák, mert 3450 forint helyett ezentúl 945 forintért utazhatnak havonta – sorolta. Ugyancsak nyer a megállapodás nyomán 350 ezer budapesti felnőtt, akik egyetlen vármegyebérlettel ezentúl a városban és annak határain kívül is utazhatnak – fűzte hozzá. Az új megállapodás igazságosabb, mint a régi, mert nem ad kevesebbet a közösből, azoknak sem, akik vidékről a fővárosba és a fővárosban utaznak – vélekedett. „Új tarifarendszer. Előny az utasnál!” – fogalmazott a bejegyzésben Lázár János.