November 2-ától kijárási korlátozásokat vezetnek be a budapesti idősotthonokban

November 2-ától kijárási korlátozásokat vezetnek be a budapesti idősotthonokban

Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet rendkívüli sajtótájékoztatója a Városháza udvarán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy aggodalommal követjük a járványügyi helyzetet Budapesten és Magyarországon, bár a fővárosban nem rosszabb a helyzet, mint más megyékben – mondta Karácsony Gergely keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten. A főpolgármester szerint a járvány mértéke nagyjából akkora, mint egy évvel ezelőtt, de míg akkor már jelentős korlátozó intézkedéseket léptettek életbe, addig jelenleg semmilyen intézkedést nem hozott a kormányzat. 

Karácsony Gergely arra is emlékeztetett, hogy a múlt héten a belügyminiszterhez fordultak, tegyék lehetővé a szigorítások elrendelését, de erre érdemi válasz nem érkezett. A tárca mindössze annyit közölt, a Magyar Tudományos Akadémia képviselőivel vizsgálják a helyzetet.

– A fővárosi önkormányzat nem tudja, ezért nem teszi kötelezővé a maszkviselést a közösségi közlekedésben, de arra kérünk minden utast, hogy hordjon maszkot – mondta Karácsony Gergely, aki szerint az elmúlt időszakban már sokan visszaálltak erre a szokásra. A kormányt pedig arra kérjük, hogy zárt térben legyen kötelező a maszkviselés, mi ezt a saját területeinken és cégeinknél már elrendeltük – tette hozzá. 

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a szociális intézményekre vonatkozó szabályokról elmondta, hogy november 2-tól szigorításokat vezetnek be. Az érintett intézményekben kijárási korlátozásokat léptetnek életbe, amelynek következtében a családhoz való eltávozás kivételével nem lehet elhagyni a szociális intézmények épületeit. – Olyan rokonokhoz lehet elmenni, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, de a visszatérőkre így is néhány napig tartó izoláció vár, az oltás ugyanis nem zárja ki, hogy valaki vírushordozó legyen – fogalmazott. 

A kijárási korlátozásról szóló szabályok már azokra is vonatkoznak, akik most hétvégén hagyják el valamelyik intézményt.  Az épületeken belül kötelező lesz a maszkviselés, a látogatások pedig ismét érintésmentesek lesznek, ez alól a végstádiumú betegek képeznek majd kivételt. 

A főpolgármester-helyettes azt is elmondta, hogy jelentős fertőtlenítőszer-tartalékokkal rendelkeznek, így ha valamelyik intézménynek szüksége van valamilyen eszközre, akkor igényelhetnek tőlük.

A két fővárosi fenntartású óvodában is elrendelték a szülők számára a kötelező maszkviselést. 

A Népszava keddi számában azt írta, hogy az augusztus vége óta ismét hetente ülésező Fővárosi Operatív Törzs keddi megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően az idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák-e a kijárást.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszava megkeresésére közölte, az eddig intézkedéseket is ideértve ezzel végére is érnek a jogszabályi lehetőségeiknek, ami a járvány elleni védekezést illeti.