Kárpátaljai hadifoglyok: még a kormányban sem tudhattak Semjén akciójáról?

Kárpátaljai hadifoglyok: még a kormányban sem tudhattak Semjén akciójáról?

Semjén Zsolt (Fotó: Semjén Zsolt / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semjén Zsolt magánakciója lehetett az ügy, mely révén 11 kárpátaljai születésű ukrán hadifoglyot Oroszországból Magyarországra szállítottak – tudta meg a Szabad Európa. 

A portál négy bennfentes forrásból (köztük kormányzati és diplomáciai szereplőktől) arról értesült, hogy múlt hét csütörtök előtt még a magyar kormány tagjai sem tudtak arról, hogy Semjén Zsolt mire készül. A portál forrásai szerint sem Szijjártó Péter külügyminisztert, sem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert nem avatták be az akcióba (kérdés, hogy Orbán Viktort mennyire avatták be). Mint írják, úgy tudják, az érintett felelős kormánytagok részéről is igen komoly volt a felháborodás a történtek miatt. Ez ugyanis egy három országot is érintő, diplomáciailag rendkívül kényes ügy, és a magánakciózás a NATO-beli megítélésünket is tovább rombolhatja. Ugyanakkor egy megfelelően előkészített fogolyszabadítás pozitív PR-értékkel bírt volna a kormánynak, így azonban ez a lehetőség elúszott.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház múlt héten szellőztette meg, hogy tizenegy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette. 

A Szabad Európa forrásai szerint az Orosz Ortodox Egyház magyarországi vezetője, Hilarion Alfejev metropolita, Kirill orosz pátriárka bizalmasa először Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházügyi államtitkárát értesítette a lehetőségről. A KDNP-s képviselő szólt Semjén Zsoltnak, a pártelnök, miniszterelnök-helyettes pedig maga vette kézbe a szabadítás megszervezését. Azt több forrásuk is megjegyezte, hogy az orosz egyházi vezető orosz kormányzati jóváhagyás nélkül biztosan nem járhatott el ilyen ügyben.

Informátoruk szerint a tizenegy katona az északkelet-ukrajnai Kupjanszk városánál esett fogságba, a Bahmuthoz közeli településen tavasszal folytak heves harcok. Állítólag mind a tizenegy férfinek magyar neve van, de nem mind tartja magát magyarnak. Hogy a foglyok hogyan, milyen útvonalon kerültek Magyarországra, arról senki nem tud részleteket, de egy forrásuk figyelemre méltónak nevezte, hogy „a miniszterelnök-helyettes láthatóan saját hatáskörben mozgásba tudta hozni a schengeni határvédelmi rendszert úgy, hogy erről más nem tudott a kormányban”.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügy szóvivőjének posztjából még a múlt héten kiderült, hogy az ukrán kormányt sem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról. Nikolenko arról írt, hogy az ukrán katonák szabadon bocsátása jó hír, az azonban nem, hogy Ukrajnát ebbe nem avatták be. Az ukrán hírszerzés nemrég már azt közölte, szerintük a hadifoglyokat Magyarországon politikai célokra, Oroszország éltetésére és Ukrajna kritizálására használják fel.