Semjén Zsolt a hazánkba szállított ukrán hadifoglyokról: „Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé”

Semjén Zsolt a hazánkba szállított ukrán hadifoglyokról: „Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ez emberi és hazafias kötelességem” – jelentette ki Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az Atv.hu-nak az Index híre kapcsán, miszerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították. Ez az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleményéből derült ki, mint ahogyan az is, hogy olyan kárpátaljai származású hadifoglyokról van szó, akiket Kirill moszkvai pátriárka áldásával, a magyar fél kérésére szállítottak Magyarországra.

– Mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik – tette hozzá Semjén, aki „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva nem árult el részleteket. A portál információi szerint a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt, mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Az akció egyházi keretek közt zajlott, és valóban kárpátaljai magyarokól van szó, és korábbi hírrel szemben nem a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre.

Mint arról mi is írtunk, az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Az RBC Ukrajna forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával, de erről valójában nem tudni semmi biztosat. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.