Két szakszervezet még gondolkodik, Lázár szerint megszületett a bérmegállapodás

Két szakszervezet még gondolkodik, Lázár szerint megszületett a bérmegállapodás

Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy megszületett a bérmegállapodás a tárca és a szakszervezetek többsége között. (Képernyőfelvétel: Lázár János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megállapodtunk, méghozzá jó időben és jó helyen: még januárban és a tárgyalóasztalnál – jelentette be kedden napközben Facebook-oldalán Lázár János, aki reggel új bérajánlattal állt elő az 56 ezer munkavállalót foglalkoztató MÁV-Volán-csoport dolgozóinak.

A MÁV–Volán-csoport háromoldalú érdekegyeztető tanácsán többfordulós tárgyalássorozat után bérmegállapodás született a vasutas és HÉV szakszervezetekkel. Az építési és közlekedési miniszter ezzel kapcsolatban leszögezte: 9 szakszervezetből 7 elfogadta az ajánlatát, amelynek értelmében 3 év alatt majdnem a harmadával nő a bér. Már az idén – 600 ezer forintos bérrészig – 17 százalékkal, de legalább 70 ezer forinttal emelkednek az alapbérek. Ezen felül 2025-re és 2026-ra is garantáljuk a reálbérnövekedést. Mint hozzátette, a Volánbusz-érdekképviseletek egyelőre nem írták alá a megállapodást, pedig szerinte az ő munkavállalóik számára különösen előnyösek ezek a feltételek. – Aki most kimarad, az lemarad. Mert az emelt összegű béreket attól a hónaptól tudjuk utalni, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak a megállapodáshoz – jelentette ki. Lázár arra is felhívta a figyelmet, hogy a volánosok akkor kapják meg január elsejétől az emelt összegű bérüket, ha az őket képviselő szakszervezetek gyorsan lépjenek és január 31-e éjfélig csatlakozzanak a megállapodáshoz.

Ugyanakkor a hvg.hu emlékeztet: a KKSZ és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SzAKSz) jelezte a tárgyalások során, hogy nem rendelkezik mandátummal a megállapodás aláírására, azaz időt kértek arra, hogy megtárgyalhassák a feltételeket a munkavállalókkal. Ennek megfelelően Dobi István, a SzAKSz elnöke is arról posztolt, hogy rajtuk és  KKSZ-en kívül minden vasutas és HÉV-szakszervezet elfogadta a munkáltató ajánlatát és a mai napon aláírja a hároméves bérmegállapodást. – Itt tartunk most, a SZAKSZ operatív szervezete február 5-i ülésén dönt a munkáltató ajánlatáról – közölte Dobi.