Sulyok Tamást jelöli a Fidesz államfőnek

Sulyok Tamást jelöli a Fidesz államfőnek

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2024. február 22-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek Orbán Viktor javaslata alapján – jelentette be Kocsis Máté csütörtöki sajtótájékoztatóján, ezzel megerősítve a Magyar Hang szerdai értesülését. Azt is bejelentette, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének. 

A Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok képviselőcsoportjainak balatonalmádi, kétnapos kihelyezett frakcióülése után csütörtök délután állt a sajtó elé. – Sok minden történik a pártok közös frakcióülésén, sok témát érintünk, de azzal kezdeném, ami a közvéleményt leginkább érdekli. Ezért az államfőjelölésről szeretnék tájékoztatást adni – mondta Kocsis Máté sajtótájékoztatója kezdetén. Közölte, hétfőn döntenek Novák Katalin benyújtott lemondásáról, ezt el fogják fogadni. Azt tartják kívánatosnak, ha mielőbb megválasztják az új elnököt, de ez attól is függ, hogy az ellenzéki pártok jelölnek-e valakit. A holnapi házbizottsági ülésig nem tud arról semmit mondani, mi lesz a választás menetrendje. „Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat” – mondta Kocsis Máté.

A tavaszi ülésszakban tervezzük a második gyermekvédelmi csomagot, körülbelül húsz törvény módosítására teszünk majd javaslatot, de még nincs mindenben döntés, így csak azokat mondja el, amik biztosan terítékre kerülnek. Tovább szigorodnak a pedofil bűncselekmények büntetési tételei, a 18 éven aluliak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén megszüntetnék az elévülést. Kizárnák a korábbi szabadulást és erkölcsi bizonyítványt nem adnának ki ezen esetekben.

Kocsis Máté felszólította a garázdaság miatt elítélt DK-s Varju Lászlót, hogy azonnal vonuljon vissza a közélettől, de ugyanezt üzente a momentumos Fekete-Győr Andrásnak is.

Simicskó István KDNP-s frakcióvezető megerősítette, hogy ők is egyhangúlag támogatták Sulyok Tamás jelölését. Ezt követően a svéd NATO-csatlakozás támogatásáról beszélt, üdvözölve, hogy Magyarországra jön a svéd miniszterelnök, a két ország kapcsolata vonatkozásában is jobb lesz a helyzet, ezért hétfőn meg is szavazzák a csatlakozást. „Örülünk, hogy a svéd miniszterelnök belátta, hogy szükséges Magyarországra látogatnia” – tette hozzá.

A Momentum a bejelentés után közölte, hogy nem részt Orbán Viktor következő „biogolyóstollának” megválasztásában, de a többi ellenzéki párt is megszólalt.

Sulyok Tamást – az Alkotmánybíróság honlapján elérhető információk szerint – az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta a testület tagjává, a következő év tavaszától elnökhelyettes volt. 2016 áprilisától már ő látta el ebből a pozícióból az elnöki jogköröket. A parlament végül 2016. november 22-én az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. 

A közvélemény azt várta, hogy Kocsis Máté bejelenti, kit jelölnek köztársasági elnöknek, hiszen korábban azt közölték, hogy ez lesz a frakcióülés egyik fő témája. Orbán Viktor azonban szerda esti beszédében erről a témáról nem is ejtett szót.
A Magyar Hang úgy értesült még szerdán, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének neve is felmerült. Kormányzati berkekből annyit tudtunk meg, a miniszterelnök várható jelöltje a belső információk szerint az Alkotmánybíróságon dolgozik.