Koncz Zsófia a rezsiről: Gyurcsány, Brüsszel, baloldal, multik

Koncz Zsófia a rezsiről: Gyurcsány, Brüsszel, baloldal, multik

Koncz Zsófia és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért nem kaphatja meg a rezsicsökkentett árat az állampolgár? – címen fordult írásban Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus azt írta, fogadóóráján kereste fel egy XV. kerületi lakos, aki éves átalány szerint fizette gázfogyasztását, az elszámolási időszak végén – június első napjaiban – pedig százezer forintos túlfizetése volt. Ennek ellenére a júniusban több, mint százezer forintos, július hónapra pedig közel 130 ezer forintos számlát kapott, a havi átalánya mindkét hónapban versenypiaci áron került elszámolásra. Az MVM ügyfélszolgálatánál felvilágosították, hogy erre a két hónapra azért nem kapta meg a havi 144 köbméterre vonatkozó rezsicsökkentett árat, mert jogszabály szerinti rezsicsökkentett keretét, tehát a 12x144 köbmétert az előző éves időszak alatt már felhasználta, és csak 2023. augusztusától jogosult újra a rezsicsökkentésre.

Barkóczi ennek kapcsán egyebek között azt kérdezte Lantos Csabától, mit tesz azért, hogy a megvont rezsicsökkentést megkaphassák az ügyfelek és, hogy a következő éves elszámolásnál ilyen helyzet ne fordulhasson elő, valamint hogy miért nem lehet a megkapott számlát közérthető módon elkészíteni.

A miniszter nevében Koncz Zsófia, a tárca államtitkára reagált. Mint kifejtette, a baloldali kormányok 15-ször emelték az energiaárakat, majd miután eltörölték a hatósági díjszabást, külföldi kézbe adták a szolgáltatókat, amelyek nem másokra hárították a költségeket, mint a fogyasztókra („a magyar emberekre”), Egy magyar család akkor – idézi fel Koncz – keresete 35-40 százalékát volt kénytelen rezsire költeni, míg most egyszámjegyű a mutató.

Közölte, a több mint tíz éve fennálló rezsicsökkentést – amelyet a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc hülyeségnek nevezett – a háborús időkben is fenntartják, amelynek révén szerinte nálunk a legalacsonyabbak a rezsiköltségek az Európai Unióban. Koncz Zsófia ezek után rátért néhány számszerűsített adatra is: a rezsivédelem első évében a földgázfogyasztók 86 százaléka, a villamosenergia-fogyasztók 79 százaléka maradt az átlagfogyasztási sáv alatt. A DK képviselője által felvetett, számlázással kapcsolatos kérdés az MVM 1,7 millió ügyfeléből 90 ezret érintett, számukra egyenletesen állították be a havonta fizetendő mennyiséget. Az éves elszámolás alapján az érintettek a rezsivédett mennyiség egészét vagy jelentős részét már elhasználták. – A kormány a Brüsszel és a magyar baloldal folyamatos támadásai ellenére is folytatja a magyar embereket segítő politikát és fenntartja a rezsivédelmet. Ilyen támogatásról a baloldali kormányzás alatt álmodni sem lehetett – védte meg a rezsicsökkentést Koncz Zsófia.