Kövér után Szijjártó is odaszólt az amerikaiaknak

Kövér után Szijjártó is odaszólt az amerikaiaknak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. szeptember 7-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány mostantól semmilyen kritikát nem fogad el az Egyesült Államoktól a demokrácia állapotával kapcsolatban, miután – szerinte – ott ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az észak-macedón kollégájával közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva arra kérte az Egyesült Államok adminisztrációjának minden tagját, hogy a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos kioktató nyilatkozataikat tegyék a fiókba.

– Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal – fogalmazott. „Mert ha azt meg lehet tenni, hogy a választás egyik legnagyobb esélyesét diszkvalifikálják, akkor innentől kezdve mi semmilyen kritikát nem fogadunk el ebből az országból a politikai rendszerünk működésére vonatkozóan” – tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Donald Trump kizárása azért is lenne nagyon rossz hír, mert „benne lehet bízni, amikor béketeremtésről van szó, ugyanis ő volt az egyetlen az utóbbi évtizedekben, aki sikeres volt a közel-keleti helyzet rendezésében”.

Nemrég Orbán Viktor kormányfő a Fox Newstól néhány hónapja távozó Tucker Carlsonnak adott interjút, ahol arról beszélt, „Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget”. Majd hozzátette: „Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút”.

Szijjártó szavai előtt nem sokkal Kövér László, az Országgyűlés elnöke szólt oda az amerikaiaknak. A Mandinernek adott interjúban az egyébként vállaltan meleg David Pressman nagykövetről azt mondta: „egy személyben képviseli mindazon negatív sztereotípiákat, amelyek miatt a jenkik nem túl közkedveltek széles e világon. Kivéve talán a toxikus maszkulinitást.”