Lázár János üzent a sztrájkoló volánosoknak: „Rajtam nem fog múlni”

Lázár János üzent a sztrájkoló volánosoknak: „Rajtam nem fog múlni”

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Rajtam nem fog múlni, hogy a munkavállalóink már januárban az emelt bérüket kapják” – írta kedden az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a bértárgyalások az asztalnál folytatódnak.

Lázár közlése szerint egy módosított bérajánlatot tesz a szakszervezeteknek, a MÁV-Volán-csoport munkavállalói számára. Ennek részei:

• Legalább 28 százalékos bérnövekedés három év alatt,
• Már idén 17 százalékos mértékű, de legalább 70 ezer forint összegű emelés a 600 ezer forintos alapbérrészig,
• Jogi garancia az inflációt ellensúlyozó bérnövekedésre 2025-ben és 2026-ban is.

– A béremelés annak a hónapnak az első napjától érvényes, amelyben azt aláírják – fogalmazott a miniszter. A tárcavezető korábban három év alatt legalább 25 százalékos, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelést kínált a munkavállalóknak, ám azt a szakszervezetek nem fogadták el. Mint korábban megírtuk, nem született megállapodás a MÁV-Volán vállalatcsoportnál tartott Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén múlt kedden. A bértárgyaláson Pafféri Zoltán a MÁV Zrt. vezérigazgató megismételte a korábbi ajánlatot, eszerint három év alatt átlagosan bruttó 25 százalékkal növekedne a dolgozók alapbére.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet azért hirdetett sztrájkot múlt vasárnapra és hétfőre, mert elfogadhatatlannak tartotta ezt a bérajánlatot, és bruttó 90 ezer forintos fizetésemelést szeretnének elérni erre az évre. Ami a kétnapos sztrájkot illeti, számháború tört ki a Volánbusz és a SZAKSZ között. Dobi István, a szakszervezet vezetője lapunknak azt mondta: az eddigi információik szerint vasárnap az érintett járatok fele kimaradt, hétfőn délutánra pedig elérhette a 70 százalékot ez az arány. Ezzel szemben a Volánbusz azt írta közleményében, hogy a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát. Dobi István a Telexnek azt mondta, hogy legyen bármelyik szám is a valós, mindenképpen egyedülálló sikert értek el. Szerinte a rendszerváltás óta nem volt a közlekedési szektorban ilyen kimagasló sztrájkrészvétel. Úgy tudja, korábban a MÁV-sztrájkoknál már a 30 százalékos részvétel is sikernek számított.