Már lejárt a határidő, de még toborozzák az iskolaőröket

Már lejárt a határidő, de még toborozzák az iskolaőröket

Iskolaőrt toborzó plakát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 500 leendő iskolaőr kezdte meg felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig várják a jelentkezőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Nemzet néven megjelenő lappal. Mint kiderült, csaknem 1500-an jelentkeztek iskolaőrnek, a pályázók közül azonban az alkalmassági és kiválasztási eljárás után csak mintegy 500-an kezdték meg a képzést, vagyis igen sokan kihullottak a rostán. A Népszava már korábban megírta, hogy az iskolaőrségre jelentkezők nagyjából harmada kezdhette meg csak a képzést, ezt az értesülést most megerősítette az ORFK válasza.

Az iskolaőrök feladata az intézményi házirend betartatása lesz, munkájuk során – a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően – használhatnak gumibotot, bilincset, gázspray-t. Intézkedési jogosultságuk csak az iskola területére terjed majd ki, tanítási időben. Az iskolaőrök bruttó 220-230 ezer forintot kereshetnek majd.

Iskolaőrökre mintegy 500 állami intézményben lehet szükség, vagyis akkor lesznek elegendően, ha minden kiválasztott sikeresen teljesíti a képzést. Ebben talán a rendőrség is kételkedik, ezért azt írják a kormánypárti lapnak: „ugyan az eredetileg megszabott jelentkezési határidő már lejárt, a hivatalos megfogalmazás szerint "az esetleges fluk­tuáció kezelésére" Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is várják a jelentkezőket”.

A 120 órás tanfolyam során négy vizsgát kell teljesíteni. A pedagógiai-pszichológiai alapképzési modul mellett bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint rendvédelmi felkészítési és gyakorlati modult is teljesíteni kell, ezek sikeres elvégzését iskolaőri vizsga követi – közölte az ORFK.