Már nem kell koronavírus-teszttel igazolni a betegséget, elég a gyanú is a Favipiravir felírásához

Már nem kell koronavírus-teszttel igazolni a betegséget, elég a gyanú is a Favipiravir felírásához

Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevű készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Favipiravirt a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezés – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán.

Az MTI híre szerint a meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott Favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető, és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában.

A tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek a háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát.

A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés. A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a covid-ambulanciákon.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyógyszer kiváltása nem mentesít a karantén alól. Emellett fontos, hogy a név és a TAJ-szám megadásával bárki elhozhatja a gyógyszertárból a Favipiravirt, ezért azt tanácsolják, rokonok, ismerősök vagy az önkormányzat segítségét érdemes kérni a kiváltáshoz.