Márki-Zay Péter: Külön-külön elveszünk, de együtt erősek vagyunk

Márki-Zay Péter: Külön-külön elveszünk, de együtt erősek vagyunk

Márki-Zay Péter ünnepi beszéde 2023. március 14-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hősnek lenni nem kifizetődő, sokan beállnak a sorba, meghajolnak a túlerő előtt. Ezeréves magyar történelmünk hősei és a kereszténység mártírjai azonban nem éltek és nem haltak meg hiába. Megtanítottak bennünket arra, hogy van, ami a kényelmünknél, a nyugalmunknál, a jólétünknél is fontosabb. Ez pedig nem más, mint a szabadság – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöki ünnepi beszédében kedd este a budapesti Lurdy házban.

A mozgalom közleménye szerint Márki-Zay Péter a 175 éve kirobbanó forradalomról, majd az azt követő bosszúálló, elnyomó és jogokat lábbal tipró Magyarországról megemlékezve hangsúlyozta: ma mégsem a győztes Haynau, hanem a bukott politikus Kossuth Lajos szobrát koszorúzzuk szerte az országban. Arról is beszélt, hogy ismerjük Széchenyi, Kossuth, és Deák vitáit, tévedéseit és mulasztásait, ma mégsem ezt őrizzük emlékezetünkben, hanem közös küzdelmük lángját, ezt adjuk tovább nemzedékről nemzedékre. És ahogy a sötétséget legyőzi a világosság, történelmi visszatekintésben úgy győzi le következetesen, minden alkalommal az okos az ostobát, a közös egyénit, az önfeláldozás az önzést, a tiszta a bűnöst. Szerinte „ez a bizonyosság vezérel bennünket ma is.” „Ébresztő, magyarok! Leroskadtunk, elaludtunk. »Mint oldott kéve«, külön-külön elveszünk, de együtt erősek vagyunk. Ébresztő, magyarok, hí a haza! Nincs kicsi és erőtlen, csak magyar hazafiak vannak” – mondta.

A közlemény szerint a hatóságok gátolják a Mindenki Magyarországa Néppárt létrejöttét, de a szervezők a helyszínen bejelentették, hogy elindították az előregisztrációt.

Hozzátették: a rendezvényen Márki-Zay Péter mellett beszédet mondott Bod Péter Ákos volt ipari és kereskedelmi miniszter, egykori MNB elnök, Palotás János, egykori országgyűlési képviselő, ismert vállalkozó, nemzetközi jogi, pénzügyi szakértő, Nagy Bandó András író, humorista Alpár György Drávaszerdahely polgármestere és Molnár Róbert Kübekháza polgármestere, valamint – magánemberként – Schermann Fruzsina, az ADOM diákmozgalom elnöke. Felszólalt a Mindenki Magyarország Mozgalom két elnökségi tagja Bana Tibor volt országgyűlési képviselő, illetve Molnár Tibor pedagógus, keszthelyi önkormányzati képviselő is. A közlemény szerint számtalan közös pont volt az előadók beszédeiben. Leginkább az összefogást sürgették. Kimondták, hogy 1990 után rossz irányba indult el az ország. Forradalmi változásra van szükség itthon, mint történt az a reformkort követően, 1848-ban. Vissza kell fordulni a helyes útra.