Lázár államtitkára megüzente, hogy márciustól nem lesz jó a Budapest-bérlet a HÉV-re, MÁV-ra, Volánra

Lázár államtitkára megüzente, hogy márciustól nem lesz jó a Budapest-bérlet a HÉV-re, MÁV-ra, Volánra

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ha Karácsony Gergely nem képes működtetni azt a rendszert, amit Tarlós István még képes volt, akkor vagy a közlekedési rendszert kell lecserélni, vagy a főpolgármestert. Az előbbi a közlekedési kormányzat joga és felelőssége, az utóbbi természetesen a budapesti polgároké. Egy bizonyos: az ÉKM a maga részét elvégzi, tragédia pedig nincs, hiszen, ha valaki március 1-e után MÁV, Volán vagy HÉV járművön szeretne utazni, akkor egyszerűen megveheti a vármegye vagy országbérletet, ami tökéletesen működik, bátran mondom, hiszen immár 4 milliót vásároltak meg az utasok” – üzent egyszerre a főpolgármesternek, a budapestieknek és a Budapestre utazóknak is Lázár János államtitkára, Nagy Bálint péntek esti Facebook-bejegyzésében.

A bejegyzést a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) vette észre, mint megjegyezték, ezzel „végre kibújt a szög a zsákból. Lázár János nagytehetségű közlekedésű államtitkára végre elmagyarázta mindenkinek, mi is vár rájuk, ránk. ... megveheti, PLUSZBAN! A 9500 Ft MELLÉ megveheti PLUSZBAN 9450 Ft-ért. Ez Lázár János ajánlata polgárok százezreinek.”

Nagy Bálint bejegyzésében azt is írta, hogy a vita nem 1-2 milliárdról szól, hanem elvekről. „Arról, hogy a Főváros közlekedése nem a vidék rovására, hanem csak azzal összhangban fejleszthető. Ma nem ez a helyzet. A közpénz, ami a Karácsony Gergely vezette önkormányzatnak a közösségi közlekedés jogcímén jár, arányaiban is több, mint amennyit bármely másik magyar település kap. Karácsony önkormányzata mégis többet kér, akár a vidék rovására is. Ez nem a Budapest-vidék ellentét mesterséges szítása, ahogy Ungár Péter főpolgármester-jelöltje szereti mondani hivatalosan még be nem vállalt kampányában. Ez egy évtizedek óta létező igazságtalanság, amit kezelni kell. Nem Budapest rovására, de a vidék javára! Erre van is lehetőség, ám ehhez változásokra van szükség. Tarlós István hasonló feltételekkel képes volt működtetni a város közlekedését óriásdugók és kifizetetlen számlák nélkül, Karácsony nem képes. Ez arra utal, hogy nem a pénz kevés, hanem a gazdálkodás rossz. Mert nem az veszélyezteti a főváros és agglomerációjának közlekedését, aki kecskére nem akar még több káposztát bízni, hanem az, aki csak használná az adóforintokból fenntartott szolgáltatásokat, de fizetni nem hajlandó értük” – fogalmazott.

Ungár Péter főpolgármester-jelöltje alatt Vitézy Dávidot értette, akivel már több Facebook-összecsapásuk is volt. A volt államtitkár most is reagált, mint hozzászólása elején leszögezte, ezzel a poszttal Lázár János államtitkára „teljes tájékozatlanságáról és példátlan Budapest-ellenességéről adott tanúbizonyságot”. A vármegyebérletek emlegetése kapcsán azt írta, „bliccelést javasol tehát az utasoknak, amikor »tragédia nincs« felkiáltással ezt a terméket ajánlja számukra Budapesten belül.” Hiszen a vármegye és országbérletek jelenleg nem érvényesek Budapest határain belül. Hozzátette: „ha véletlenül ki is terjesztik a vármegyebérletek érvényességét a HÉV-ek és Volánbuszok budapesti szakaszára márciusig, az a problémákat nem oldja meg: hisz a budapestiek, a Csepelről, Békásmegyerről, Cinkotáról és számos más városrészből kék Volánbuszokkal és hévekkel ingázók számára ez így kétszer annyiba kerülne, mint ma. Hisz a budapesti utasok ma egyetlen bérlettel, a Budapest-bérlettel utazhatnak ezeken a járatokon és a metrókon, villamosokon is. Ha a hévekre és a kék Volánbuszokra Budapesten belül vármegyebérlet kellene, ez kétszer ennyibe kerülne budapestiek százezreinek – ez elfogadhatatlan. De még egyszer, ma nem is érvényes a fővárosban a vármegyebérlet, amit ajánlgat.”

Vitézy azt is írta, hogy „a főváros közlekedése nem a vidék rovására fejlődik, ez az alapállítása is tévedés, illetve egész pontosan a fordítottja igaz: Lázár János az elmúlt egy évben módszeresen leállította az összes budapesti kormányzati fejlesztést, szétverte a Budapest Fejlesztési Központot és visszamondta az elnyert európai uniós forrásokat is a fővárosi vasúti rendszer és pályaudvarok fejlesztésére. Tehát, ha valami történt, az a vidék fejlesztése a főváros rovására és nem fordítva.” Hozzátette: Budapesten egy világváros óriási és összetett közlekedési hálózata működik. Ha nincs megállapodás az agglomerációs járatok közös üzemeltetéséről, akkor ez a rendszer szétesik. „Budapest közlekedése nem gyerekjáték és nem összehasonlítható kis vidéki városokéval. Kérem, tájékozódjon és Lázár Jánossal együtt üljön tárgyalóasztalhoz, állapodjon meg a Fővárosi Önkormányzattal. Nem történhet meg ugyanis, hogy az Ön és főnöke által mesterségesen gerjesztett Budapest-vidék ellentét jegyében tönkretegyék azt, amin hosszú évekig dolgoztunk épp a posztjában emlegetett Tarlós Istvánnal közösen: az egységes és összehangolt budapesti-agglomerációs közlekedési rendszert” – üzente utódjának Vitézy.

Mint a BKK vezetőjének tájékoztatásából tudjuk, nem az államtitkár emlegetett elszámolási vita állhat a háttérben, hiszen december 20-án kizárólag annyit közölt a BKK-val Lázár minisztériuma, hogy a 2022-es évi elszámolásra vonatkozó megállapodást akarja aláíratni a fővárossal (itt volt 1-2 milliárdos vita). Ezenfelül az ÉKM kinyilvánította, hogy nem kívánja meghosszabbítani az agglomerációs szerződést, ráadásul a törvényileg előírt 12 milliárd forintnyi éves helyi közösségi közlekedési támogatást sem akarta kifizetni – közölte lapunkkal a BKK. Miután ez kiderült, Walter Katalin elmondása szerint a MÁV-HÉV és a Volán is hivatalos levélben szorgalmazta, hogy találjanak valamilyen megoldást, hogy január 1-től is zavartalanul működjön a rendszer, és a BKK is ezen dolgozott. December 29-én megszületett a megállapodás, azonban a MÁV később közleményben jelezte, hogy az csak március elsejéig érvényes.