Medián: Újra erősödött a Fidesz, és a többség már nem akar kormányváltást

Medián: Újra erősödött a Fidesz, és a többség már nem akar kormányváltást

Orbán Viktor kormányülést tartott (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavaly őszi mélypont (65 százalék) után valamivel kevesebben érzik úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok (57 százalék), de a jó irányt érzékelők aránya még így sem haladja meg az egyharmadot – derül ki a Medián friss közvéleménykutatásából, melyet a Hvg számára készített. A kormányváltást óhajtók tavaly szeptemberi abszolút többsége is relatívvá, 52 százalékról 48 százalékra olvadt.

Ma minden harmadik ember, a választani tudó „biztos” szavazók közül pedig minden második a Fidesz–KDNP-re voksolna. A kormánypártok újbóli erősödése azonban nem jár együtt a bizonytalanok számának csökkenésével, sőt a párt nélküliek, tehát a választani nem akaró vagy nem tudó polgárok 37 százalékos aránya a mostani ciklus rekordjának számít. Kevés kivétellel mindegyik ellenzéki párt veszített szeptember óta egy-két százalékot, és egyikük sem tudott hajszálnyit sem erősödni. A választani tudó „biztos” szavazók körében a Fidesz–KDNP-re 53 százalék szavazna, a DK-ra 11, a Mi Hazánkra pedig 8. Őket a Momentum (7 százalék) és az MKKP (6 százalék) követi.

A Medián megjegyzi, hogy ha a választani tudó biztos szavazók mostani számából indulunk ki, az európai parlamenti választásokon akár négy vagy öt ellenzéki párt is mandátumhoz juthat. A cég szerint az EP-választás viszont elsősorban akkor adhatna némi esélyt az ellenzéknek, ha sikerülne a voksolást mintegy az EU-tagságról szóló népszavazássá transzformálni. Ennek ugyanis változatlanul nagy többsége van a magyar társadalomban, és ezt a politikai törésvonalak is éppen csak árnyalják: igaz, hogy az ellenzéki szavazóknak bő kilenctizede támogatja „teljes mértékben” vagy „inkább” az ország EU-tagságát, de a pozitív attitűd a kormánypárti szavazók négyötödét is jellemzi. A tagság támogatóinak aránya csak a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, a legalacsonyabb jövedelműek, a kistelepüléseken lakók és a politika iránt egyáltalán nem érdeklődők körében marad el a négyötödöstől.

A közvélemény-kutató intézet becslése szerint 14 fideszes, 2 mi hazánkos, 4 DK-s és 1 momentumos képviselő juthat európai parlamenti mandátumhoz idén júniusban.

A felmérést január 9. és 11. között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével, a hibahatár 3,5 százalék.