Megemelték a képviselők üzemanyagkeretét

Megemelték a képviselők üzemanyagkeretét

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megemelték az egyéni képviselőknek járó üzemanyagkeretet, egy a fővárostól távol lakó politikus akár 10 400 kilométert is autózhat közpénzen, ami hatósági árral – hétliteres fogyasztással számolva – 350 ezres, piaci árral számolva 526 ezer forintos havi benzinkártyát jelent – írja a 24.hu.

Az országgyűlési törvény szerint ha a képviselő lakóhelye Budapesten van, akkor havonta 2500 kilométerre elegendő üzemanyagot vételezhet. Ha a lakhelye távolabb fekszik a fővárostól, akkor persze többet: amennyiben például 101 és 200 km között van, 5000 kilométerre elegendő üzemanyag szerepel a kártyán.

Ez a támogatás azonban nem minden képviselőnek elegendő, ezért további támogatásokról is rendelkeztek. Az egyéni választókerületben megválasztott képviselők ugyanis még az alapján is kapnak benzinpénzt, hogy mekkora területű körzetben nyertek mandátumot.

Az elszámolható kilométereket egy július 19-én elfogadott törvénymódosítás tíz százalékkal megemelte, magyarán a 106 egyéni képviselő tíz százalékkal többet tankolhat a parlamenti benzinkártyája segítségével.

Mindez legalább 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is feltornászhatja a képviselők eddigi havi keretét.