Megint brüsszeli támadásokra készül Orbán Viktor

Megint brüsszeli támadásokra készül Orbán Viktor

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. november 10-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül nehéz másfél hónapot vár Orbán Viktor a politikában az év végéig. Az állami rádiónak adott nyilatkozatban úgy fogalmazott: „Brüsszelből támadások érkeznek, amiket ki kell védeni”. Ilyen a migráció mellett Ukrajna uniós csatlakozása, amiről a miniszterelnök szerint még tárgyalni sem lenne szabad. „Ukrajna olyan messze van az uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől”. Arról is beszélt, hogy a magyaroknak járó uniós forrásokat ide kell adni, és nem lehet tárgyalási alap Ukrajna uniós csatlakozásának támogatása. „Élesen ellenzem, hogy bármilyen összekapcsolás legyen” – fogalmazott.

A miniszterelnök – utalva a napokban közzétett, a déli határról szóló titkosszolgálati jelentésre – azt mondta, a migránsok egyre agresszívebbek, a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár. A radikalizálódás mögött pedig terrorszervezetek megbízottai, aktivistái állnak szerinte, a migrációt „kiképzett emberek fűtik, alakítják szervezik”. – Ha egyszer beengedjük a migránsokat, többet nem lehet őket kitenni az országból – jelentette ki a miniszterelnök, sőt a migrációval kapcsolatban már azt vizionálta, hogy „gázai minigettók” fognak létrejönni Magyarországon, ha nem sikerül kint tartani ezeket az embereket. „Hálát adok a Jóistennek, hogy nem olyan országban élek, ahol a lakosság 10-20 százaléka migráns”, folytatta Orbán. A magyar kormány szerinte észnél volt 2015-ben, amikor Nyugat-Európában arról beszéltek: a migránsok jók és szépek. Úgy fogalmazott: nem szabad megengedni, hogy ránk erőltessék azt a politikát, ami őket már tönkre tette. „Ne akarjátok ideküldeni azokat a migránsokat, akiket hiba volt beengednetek” – üzente a nyugat-európai vezetőknek.

Meg kell vizsgálni Orbán Viktor szerint a jogszabályokat is, hogy azok alkalmasak-e a növekvő migráció kezelésére. A kormány új idegenrendészeti törvényt nyújt be az Országgyűlésnek, amely szigorúbb lesz a korábbinál, és világosan meghatározza, ki milyen jogcímmel tartózkodik Magyarországon, és az illegálisan itt tartózkodókat hogyan lehet kipaterolni az országból. Erre azért van szükség szerinte, mert „különben ellakják előlünk az országot” a migránsok. Az állami rádióban Orbán Viktor azt is ígérte, hogy 2024-ben visszaépítik a gazdasági növekedést.