Mém megosztása miatt kirúgott dolgozó nyert pert a minisztérium ellen

Mém megosztása miatt kirúgott dolgozó nyert pert a minisztérium ellen

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőről (MNV) tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2024. április 8-án (Fotó: MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pert nyert a bíróságon az a volt minisztériumi dolgozó, akit egy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterről készült mém megosztása miatt rúgtak ki. Az egykori dolgozót a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte az eljárásban. A TASZ közléséből kiderül: ügyfelüknek több mint 20 éves szolgálata volt, a tárcát a kirúgásakor éppen Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak hívták.

A kirúgást arra alapozták, hogy a Facebookon megosztott egy mémet, amin Nagy Márton miniszter fejére szerkesztettek egy sapkát, ezzel utalva a hatósági árszabályozásra. A mém eredetileg az „ormánykommunikáció” nevű szatirikus oldalon jelent meg.

A munkavállalóval egy péntek délutáni megbeszélésen közölték váratlanul, hogy azonnali hatállyal felmentik, sőt három évre eltiltják a kormányzati szektorban való alkalmazástól is. A munkájával kapcsolatban a munkáltatónak korábban soha nem volt problémája, az utolsó teljesítményértékelésen a közvetlen felettese kivételes minősítésre javasolta, ami a közszolgálatban a legmagasabb minősítési fokozat – írták. Azt, hogy a „mémügy” áll az eltávolítása hátterében, szóban közölték vele.

A bíróságon a minisztérium később azt állította, hogy a kormánytisztviselő Facebook-oldalát nem ellenőrizte, hanem a hivatali szervezetrendszeren keresztül szerzett tudomást a posztról (jelentsen ez bármit is), de ezt nem bizonyította. A bíróság kimondta, hogy a felmentése nem felelt meg a jogszabályoknak, illetve közel 5 millió forint kártérítést és annak kamatait is megítéltek neki.

A TASZ blogja kiemelte továbbá, a Fővárosi Törvényszék egyetértett velük abban, hogy egy mém megosztása nem sérti a minisztérium jó hírnevét, és a jó közigazgatásba vetett bizalmat sem rombolja, így azonnali kirúgást sem alapozhat meg egy ilyen kritika a minisztérium vezetése felé, még akkor sem, ha ennek kifejezése az interneten történik. Ám a bíróság szerint más, enyhébb eljárásnak (például figyelmeztetésnek vagy etikai eljárásnak) lehetett volna helye, mert a munkahellyel szembeni kritikákat elsősorban a munkahelyi szervezetrendszeren belül kell megfogalmazni. – Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk azok mellett, akiknek a jogait korlátozzák. Egy vicces mém megosztása nem tehet érdemtelenné egy a munkahelyén évtizedek óta kiválóan megfelelő dolgozót. A véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, amit csak indokolt esetben és indokolt mértékig lehet korlátozni” – hangsúlyozta az ügyről Kunos Zsuzsanna jogász, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának munkatársa.