Momentum: Adja el a kormány Kínának a korábban tőlük vásárolt lélegeztetőgépeket

Momentum: Adja el a kormány Kínának a korábban tőlük vásárolt lélegeztetőgépeket

Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén (Fotó:
MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kezdeményezzen tárgyalásokat a magyar kormány Kínával arról, hogy adjuk el nekik a korábban éppen tőlük vásárolt lélegeztetőgépeket – ezt követeli a Momentum. Tompos Márton, a párt országgyűlési képviselője arra hivatkozott, hogy Kína „elképesztő covid-hullámot” él át és a hírek szerint eszközökből is hiány van. Mindeközben a magyar kormány – ahogy írta – több ezer lélegeztetőgépet tart raktárakban, aminek költségét az adófizetőknek kell állniuk.

– Ha már a kínai rendőrőrsök ügyében vaknak és süketnek tettetik magukat, a beüzemelési jegyzőkönyveket pedig nem hajlandó kiadni a külügy – jogerős ítélet ellenére sem – legalább itt próbáljanak meg ésszel eljárni – írta a politikus, hozzátéve, hogy egy írásbeli kérdést is bead a témában.

Lapunk is írt róla, hogy Kínában jelenleg mindenből hiány van, ami a járványellenes harchoz szükséges: hatékony gyógyszerekből, szakemberekből és lélegeztetőgépekből is. Ez utóbbi jelenség ironikus voltát talán nem kell ecsetelni, hiszen a magyar kormány annak idején totálisan észszerűtlen mennyiségű (nagyrészt használhatatlan) lélegeztetőgépet importált éppen Kínából, és az üzleten sok milliárdot kereső céget most tüntetik el végleg. Kínában hatalmas gyártókapacitás áll rendelkezésre a külföldi megrendelők számára, de az állami egészségügy ellátása sem a gyártócégek, sem a hatalom számára nem prioritás.