Nem vesz részt az MSZP és a DK a választási törvény szavazásában

Nem vesz részt az MSZP és a DK a választási törvény szavazásában

A parlament épülete (Fotó: Ivan Rohovchenko / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kéz ellenzéki párt is távollétével tüntet a szerdai törvényhozási dömping ellen: a DK és az MSZP közleményben jelezte, hogy távol maradnak a szavazásoktól. A Demokratikus Koalíció ezúttal a 12. alkalommal hagyja ki a Fidesz által gránitszilárdságúnak nevezett alaptörvény módosítását – úgy látják, hogy a magyarok feje felett elfogadott egypárti alaptörvényt nem módosítgatni kell, hanem kidobni.

A DK és úgynevezett árnyékkormánya nem támogatja a Mi Hazánk budapesti választási javaslatát sem, amit a Fidesz érdekében bedobott módosításnak tartanak. „A Fidesz pontosan tudja, hogy komoly zakót fog kapni Budapesten a jövő évi önkormányzati választáson” (…) Felkészültünk arra, hogy bármilyen választási szabályok alapján megverjük a Fideszt, ha kell, akkor Budapesten közös ellenzéki listával és közös főpolgármester- és kerületi polgármester-jelöltekkel. Ez bizony nagy zakó lesz és kitűnően fog állni Orbán Viktornak” – ígérte a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt.

AZ MSZP a Mi Hazánk és a Fidesz közös komédiájának tartja a választási törvény módosítását ezért nem vesznek részt a szerdai szavazáson – melyen egyébként közel 50 javaslatról, köztük a szuverenitási törvényről is döntenek az országgyűlési képviselők.

A szocialisták szerint ugyan lenne helye a választási rendszerről szóló vitának, hiszen a törvény jelenlegi formájában nem kellően arányos. Erről azonban nem néhány hónappal az önkormányzati választás előtt kellene dönteni – a törvényjavaslatot ezért időzítésében tartják antidemokratikusnak.