Hadházy Ákos: Nyomozás indult a keleti vakcinák hazai engedélyezése ügyében

Hadházy Ákos: Nyomozás indult a keleti vakcinák hazai engedélyezése ügyében

Az asszisztens elõkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjait tartalmazó ampullákat a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a kínai és orosz vakcinák magyarországi engedélyezése ügyében hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt – közölte a Facebookon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki korábban feljelentést tett az ügyben.

A kínai és orosz oltások engedélyezésének dokumentációját a Transparency International perelte ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Ezekből az derül ki, hogy számos aggályt fogalmaztak meg a magyar szakemberek a keleti vakcinák, vagyis az oroszországi gyártású Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaggal kapcsolatban, mégis engedélyezte azokat a magyar hatóság.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő – a 2022-es választáson az ellenzék zuglói egyéni jelöltje – jött rá arra, hogy a dokumentációban szereplő, kitakart mondatok, amelyek kitakarására a bíróság egyébként nem adott engedélyt, nem sikerült, ugyanis a szöveget PDF-ből szövegszerkesztőbe átmásolva láthatóvá váltak a kisatírozott részek, amelyek a Szputnyik engedélyezéséről árultak el további információkat.

Korábban a 24.hu írt arról, hogy Falus András immunológus, aki szintén tagja volt a keleti vakcinák tesztelésére az OGYÉI által felkért szakértői gárdának, azt mondta, a „fentről” érkező nyomás miatt adták ki szupergyorsan az engedélyeket. Falus is azt mondta, hogy a vizsgálat után, később kiderült, hogy a Szputnyik működő vakcina, de ezt bemondásra nem lett volna szabad elhinni.