Nyomozás indult az egyházi temetkezési cég számlái miatt

Nyomozás indult az egyházi temetkezési cég számlái miatt

A Hajdúböszörményi temető (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyomozást rendeltek el az ügyfeleit tízezrekkel lehúzó hajdúböszörményi egyházi temetkezési cég számlái ügyében – értesült lapunk. Mint megírtuk, a 30 ezres város köztemetőjét üzemeltető Paraklétosz Kegyeleti Szolgáltató Kft. több mint egy éven át jogtalanul számolt fel különböző díjakat ügyfeleinek. Ettől a gyakorlattól előbb a járási hivatal, majd a kormányhivatal is eltiltotta a céget. A rendőrségi eljárás azért indult, mert lapunk áprilisi feltáró cikke után több károsult feljelentést tett.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre közölte: az ügyben szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt indult eljárás. A nyomozást a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság folytatja. Azt is írták, hogy a rendőrségen a más szervek által megküldött iratok alapján indult eljárás. Gyanúsítotti kihallgatásra viszont még nem került sor.

Áprilisi cikkünk nagy port kavart, futótűzként terjedt a Facebook közösségi oldal hajdúböszörményi csoportjaiban is. A bejegyzések alatt a helyiek nagy számban adtak hangot felháborodásuknak. Többek saját esetüket írták le kommentben. Néhány óra után azonban furcsa módon törölték a bejegyzéseket, többek között a 21 ezer tagú „Hajdúböszörményben hallottam” csoportból is.

A Paraklétosz Kft. számlázási gyakorlata azért is válthatott ki nagy felháborodást, mert a temetkezés eleve drága – a díjszabásnak gyakran csak a cégek arcátlansága szab határt –, egy-egy koporsós temetés vidéken is legalább 500 ezer forintba kerül. A hajdúböszörményi temetkezési helyzet azonban speciális. Miközben a temetőüzemeltetés önkormányzati feladat, a temető a református egyház tulajdona. Ennek következtében bízta meg az önkormányzat a két helyi református egyházközség tulajdonában álló Paraklétoszt a temető üzemeltetésével. A díjszabást önkormányzati rendelet szabályozza.

A Paraklétosz 2019. január 1-jén tért át a problémákat okozó díjszabásra. Ekkor kerültek bele olyan díjak, amelyek nincsenek benne a képviselő-testület rendeletében. Külön pénzt számoltak fel például a „ravatalozó és környéke előkészítésére”. A „temetési hely előkészítése” 12 700 forintba került, a sírhelynél pad kihelyezésért pedig darabonként 490 forintot számláztak. Síremlékenként vízhasználati díjat is felszámoltak (2500 forint). A járási, majd a kormányhivatal végül nyolc tétel kivételére kötelezte a Paraklétoszt. Két tételt – a temetés felvétele, illetve az elhunyt végtisztességre való előkészítése díjait – pedig csak akkor alkalmazhat a cég a jövőben, ha a temetésben csak temetkezési szolgáltatóként vesz részt. A jogtalanul felszámolt tételek összege egy-egy temetés után akár a 40 ezer forintot is elérhette.

A cég bíróságon is megtámadta a döntést, de a tavaly decemberi tárgyaláson végül nem jelent meg a kft. képviselője. Ezt követően idén februárban vezettek be új díjszabást.

Hogy hány embert érinthet a jogtalan díjbeszedés, nem tudni. Támpont lehet azonban, hogy egy év alatt nagyjából a lakosság egy százaléka halálozik el, ez Hajdúböszörményben 300-350 temetést jelenthet. A Paraklétosz honlapján azóta sem találni tájékoztatást a pórul járt ügyfelek kárpótlásáról.

A nyomozás apropóján június 16-án küldtünk kérdéseket a Paraklétosz Kft. ügyvezetőjének. Molnárné Gajdán Ibolya azonban ezúttal sem válaszolt egyetlen kérdésünkre sem. Előző cikkünk kapcsán a tulajdonosok – a Kálvin téri és a Bocskai téri református egyházközség – azt közölték: vitatják, hogy a Paraklétosz jogszabályba ütközően szedte be a kifogásolt díjakat. Állítják: nem volt tudomásuk a „jogtalanul beszedett díjakról”, mivel panasz nem érkezett hozzájuk. Mint írták, személyi konzekvenciákat sem látnak szükségesnek levonni, mivel „nincs mire”, ahogy feljelentést tenni sem, mivel az egyházközségek szerint nem történt „sem szabálysértés, sem bűncselekmény”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/30. számában jelent meg július 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/30. számban? Itt megnézheti!