Olaf Scholz német kancellárral találkoztak az MSZP vezetői

Olaf Scholz német kancellárral találkoztak az MSZP vezetői

Kunhalmi Ágnes és Olaf Scholz Berlinben (Forrás: MSZP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaf Scholz német, Pedro Sánchez spanyol és Sanna Marin finn kormányfővel is találkoztak hétvégén az MSZP vezetői az Európai Szocialisták Pártja (PES) berlini kongresszusán.

A párt tájékoztatása szerint a megbeszéléseken rendre felmerültek az Orbán-kormánnyal kapcsolatos jogállamisági kérdések. Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan azt mondták, az MSZP érdekelt abban, hogy Magyarországra minél hamarabb megérkezzenek az uniós források, hiszen arra nagy szüksége van az országnak. Ugyanakkor a korrupció visszaszorítása és a jogállam helyreállítása szerintük jogos elvárása az Európai Uniónak. Kunhalmi Ágnes kifejtette Olaf Scholz német kancellárnak azt is, hogy mindezeken túl nagyon fontos, hogy Európa megtartsa saját erejét és egyensúlyát a nagyhatalmakkal szemben.

Az MSZP arról is beszámolt, hogy Gurmai Zitát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét immáron hetedjére választották a PES nőszervezet elnökének, ezzel továbbra is az európai szociáldemokrata, szocialista pártcsalád „egyik legerősebb vezetője” maradt.

A két társelnökön túl a delegáció tagja volt Andor László volt uniós biztos és Tüttő Kata a Régiók bizottságának tagja, Budapest főpolgármester-helyettese is.

Orbán Viktor hétfőn találkozott a kancellárral Berlinben, a Politico szerint hűvös fogadtatásban részesült. Szombaton pedig Dobrev Klára számolt be arról, hogy ő is egyeztetett a német kancellárral és a felfüggesztett európai uniós forrásokról beszéltek.