Orbán Viktor: A nyugatiak háborút akarnak

Orbán Viktor: A nyugatiak háborút akarnak

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorának Sopronban 2023. július 14-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán háború el fog húzódni, mert a nyugatiak ezt akarják, emiatt a szankciók és az infláció sem fog eltűnni – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában, ahová ezúttal Sopronból jelentkezett be, ahol a kormány többnapos kihelyezett ülést tart. A miniszterelnök legutóbb június 30-án volt a rádió vendége, akkor is külső helyszínről, Brüsszelből jelentkezett be.

– Szerda este kezdtük meg a kormányülést, és péntek délben zárjuk – kezdte a beszélgetést a miniszterelnök. A kihelyezett kormányülés a hagyományostól eltér: az aktuális ügyek (háború, migráció, infláció) mellett a nagy ügyekről is tudnak ilyenkor beszélni. Ami a témákat illeti, Magyarország is vannak nagy fontos ügyei, amelyek évtizedekre meghatározzák az ország sorsát, ilyen például az ország energiaellátásának több évtizedes kezelése, most pedig  a hadsereggel és a családtámogatással is foglalkoznak, méghozzá 20-25 éves távlatban.

Az infláció kapcsán megismételte, hogy harcolni kell vele szemben, le kell birkózni, le kell taposni, és a kormánynak van is erre egy terve, hogyan fogja az év végéig egy számjegyűre csökkenteni annak mértékét. Az is lehet, hogy 1-1,5 hónappal korábban elérhetjük az egyszámjegyű inflációt. „A kormány ütemterve szívünk szerint az lenne, hogy az infláció 2-3 százalék legyen holnapra.” Több intézkedést is fontolgatnak, szerinte például az árfigyelő rendszer és a kötelező akciók beváltak. Arról is tárgyalt a kormány, hogyan nem fogják eltörölni a rezsicsökkentést Brüsszel kérésére. – Ez a magyar középosztály életszínvonalának eltörlése lenne, ezért ezt mindenképpen meg kell tartani – vélekedett. Új hulladékgazdálkodási rendszert vezettek be, ami miatt a magyar borászok hátrányba kerültek, ezzel is foglalkoznak a kormányülésen. 

Reagált a miniszterelnök arra is, hogy az e heti vilniusi NATO-csúcson Ukrajna nem kapott pontos menetrendet a NATO-csatlakozásra. – Képzeljük magunkat Zelenszkij helyébe – Orbán szerint meg lehet érteni Ukrajna követeléseit és csalódottságát. – De ha azt csinálnánk, amit Ukrajna kér, akkor már benne lennénk a harmadik világháborúban – szögezte le a miniszterelnök, aki szerint mindenképp meg kellett akadályozni, „le kellett takarítani a tervet” a NATO-csúcson, hogy Ukrajnát felvegyék a katonai szövetségbe. Újból megismételte azt a gondolatát, hogy „ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel béke lenne”. A kazettás bombák szállítását Orbán teljesen új helyzetnek tartja: ne feledkezzünk meg az emberi dimenzióról sem: ezrével halnak meg ott emberek – mondta a miniszterelnök.