Orbán Viktor: „Nyolc órán keresztül küzdöttem”

Orbán Viktor: „Nyolc órán keresztül küzdöttem”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. december 15-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú és nehéz vita zajlott Ukrajna EU-tagsága kapcsán, nyolc órán keresztül próbáltam győzködni a többi uniós állam- és kormányfőt, hogy ne tűzzék napirendre, mert Ukrajna nem alkalmas a csatlakozási tárgyalások megkezdésére – e szavakkal jelentkezett be Brüsszelből Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A magyar miniszterelnök szerint ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak. – Ám volt egy komoly érvük: ők 26-an vannak, én egyedül, és meg akarták adni a biztatást a háborúban álló Ukrajnának – mondta Orbán. Végül is egy érv volt, ami meggyőzte őt: Magyarország ezzel nem veszít semmit, mert a végső szót Ukrajna tagságáról a nemzeti parlamenteknek kell kimondaniuk, tehát a magyar parlament ezt leszavazhatja. – 75 alkalom van, amikor a magyar kormány is megállíthatja ezt a folyamatot. – Úgy láttam, hogy ők mindenképpen el akartak indulni. Ugyanakkor Magyarország nem akar részt venni a rossz döntésben, én nem akartam ezt az ország lelkiismeretére venni. Ezért elhagytam a szavazásnál a termet, hogy csinálják egyedül – fogalmazott a miniszterelnök.

De ennek pénzügyi-gazdasági következményeit a magyarok már nem fogják megfizetni, ezért vétózta meg az 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást Ukrajnának. – Rögtön akartak is adni 50 milliárd eurót Ukrajnának, ezt meg kellett vétóznom – mondta ezzel kapcsolatban Orbán. Ez jogilag nem vétó, de ez megakadályozta a döntést. Emlékeztetett arra, hogy mindez a magyar gazdák érdekeit érinti, ezért „be fogják húzni a kéziféket”. El sem kellett volna indulni az ukrán csatlakozás irányába, ez rossz döntés volt – folytatta Orbán, többször is ismételgetve a rossz döntés szavakat, ugyanakkor azt is hozzátette: az unió szokott hozni rossz döntéseket. A migrációt és a szankciókat említette a miniszterelnök példaként.

Szerinte hosszú lista van arról, miért rossz döntés az 50 milliárdos ukrán csomag. Amikor a helyreállítási alapot létrehozta az EU, akkor közös hitelt vettek fel, majd ehhez Magyarország például nem is fért hozzá. Szerinte hazánknak nem érdeke, hogy az unió úgy gazdálkodjon, hogy hitelt vesz fel. A másik probléma, hogy az ukrán helyzet rosszul áll, meg kellene állítani a háborút, tűzszünetre, békére van szükség – ismételgette. – Ehelyett most pénzt akarnak adni arra, hogy folytatódjon a háború – fejtette ki Orbán, aki szerint itt már azonnali érdeksérelem van.

Ami a feloldott magyar EU-s forrásokat illeti, Orbán ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy jobb későn, mint soha. Szerinte Magyarországnak jár az EU-s pénz, ezt lehet halogatni, de a végén ide kell adni, mert ez a mi pénzünk. Papíron ez megtörtént, majd a következő 1-2 hónapban meglátjuk, mi a helyzet. Itt kitért arra, hogy a magyar gazdaság uniós források nélkül is működik, ennek bizonysága az idei év. – Most lesz két hónap, majd újra összeülnek egy uniós csúcsra. Ha az uniós költségvetési törvényt módosítani akarják, akkor Magyarországnak is meg kell kapnia, ami neki jár. Jó esély van arra, hogy ezt érvényesítsük – mondta.

Mint megírtuk, csütörtök este az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. A magyar kormányfő korábbi ígéretével ellentétben végül nem vétózta meg az uniós közös döntést, hanem kivonult a teremből, így hagyta a másik 26 tagállamot dönteni, amelyek „ellenszavazat nélkül” jóváhagyták a lépést. Ugyanakkor péntek hajnalban Orbán Viktor arról posztolt a hivatalos X (korábban Twitter) közösségi oldalán, hogy nem szavazta meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós EU-s csomagot. Ez nem jelent nagy meglepetést, korábban lehetett tudni, hogy Magyarország ellenzi a segélyt.