Ötmilliárdból újítják fel Mészárosék a József Attila Színházat

Ötmilliárdból újítják fel Mészárosék a József Attila Színházat

A József Attila Színház épülete a főváros 13. kerületében, a Váci út és a Róbert Károly körút találkozásánál, amely 1955-től viseli a költő nevét. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már februárban tudni lehetett, hogy hamarosan felújítják és ki is bővítik a fővárosi József Attila Színházat, az uniós közbeszerzési értesítőből kedden az is kiderült, hogy ki kapta meg a feladatot. Az eredetileg 7,3 milliárdos költségvetésűre becsült munkát 5,07 milliárd forintért vállalta a Mészáros Lőrincék családi cégének tekinthető Fejér-B. Á. L Zrt., együttműködve a szintén kormánykedvenc Épkarral, Szeivolt Istvánék építőipari vállalkozásával.

A közbeszerzési értesítő szerint a két nagypályás győztes vállalta, hogy újraépíti a pincét, a földszintet, valamint az épület öt emeletét. A színház a beruházás végén 5525 négyzetméteres hasznos alapterületet kap, ami ezer négyzetméteres bővülést jelent a korábbi állapothoz képest.

A pályázat befutói az Építészfórum összefoglalója szerint emellett kicserélik a zsinórpadlást, a nézőtér burkolatát, de korszerűsítik a páholyokat és a karzatot is. A munkát legfeljebb 36 hónapos kivitelezési határidővel, 2026 júniusáig vállalta a két nyertes cég, ám a színház korlátozottan az építkezés alatt is működhet majd.

Érdemes azt is megnézni, hogy kik indultak még, és miért veszítettek a színházfelújításra kiírt tenderen. A másik két versenyző, az EB Hungary Invest és a Denco Klímatechnikai Kft. ugyan valamivel olcsóbban – 4,98, illetve 4,95 milliárd forintért – vállalta volna a kivitelezést, ám műszaki ütemtervüket és organizációs tervüket gyengébbnek találták az elbírálás során, mint a Mészárosék nevével fémjelzett pályamunkát. És végső során ez számított, nem a pár tízmilliós (a teljes tender értékét tekintve alig két százalékos) árkülönbség.

Az EB Invest Hungary vezetőjéről, Erdei Zoltánról egyébként az Átlátszó írta meg, hogy közös vállalkozása (5. ker Property Ingatlanforgalmazó Kft.) van azzal az Irtó Krisztiánnal, aki vezető beosztásban dolgozik például az EuroAszfalt Kft.-ben, amely több projektben is konzorciumi partnere a Mészáros és Mészáros Kft.-nek. A másik rivális, a gödöllői Denco pedig az Opten cégadatbázisa szerint 24 embert foglalkoztató kisvállalkozás, ami csak tavaly novembertől foglalkozik fő tevékenységként lakó- és nem lakóépületek építésével.