Pest megyében csak három városban lesz gyermek háziorvosi ügyelet februártól

Pest megyében csak három városban lesz gyermek háziorvosi ügyelet februártól

Lubics György háziorvos beolt egy nőt a rendelőjében. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februártól Pest megyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer, az 51 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban: Vácon, Cegléden és Érden lesz – derült ki az RTL Híradóból. A pomázi háziorvosi ügyelet például 42 ezer ember ellátásáért felelt eddig, ugyanis ide jöttek a környező településekről – Csobánka, Üröm, Budakalász – a betegek. A polgármester szerint egy régóta jól működő rendszer volt ez, februártól mégis megszűnik.

„Az ügyeleti hely kialakítása teljesen megfelelő, a politikai döntés az volt, hogy a járásközpontban kell kialakítani az ügyeletet, így ez el volt döntve” – mondta a csatornának Leidinger István pomázi polgármester. Jövő hónaptól, ha valakinek rendelési időn túl van szüksége orvosra, Szentendrére kell mennie, a gyermek háziorvosi ügyelet pedig Vácon lesz, ami 40 kilométerre van. Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint nem csak ez a gond. Mint mondja, gyakori, hogy a sürgősségi ellátáshoz is az éppen ügyelő háziorvost küldik ki a mentőorvos helyett. Az ügyeleti ellátás azonban nem csak Pest, hanem Fejér megyében is megváltozik a jövő hónaptól.