Pikó András nehezményezi, hogy a kerületi szakrendelők nem vehetnek részt az oltási akcióhéten

Pikó András nehezményezi, hogy a kerületi szakrendelők nem vehetnek részt az oltási akcióhéten

Pikó András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint lapunk is megírta, oltási akcióhetet tartanak a jövő héten, ami azt jelenti, hogy úgy lehet hozzájutni az oltáshoz, ahogy például Romániában teljesen normális: internetes regisztráció és felesleges bürokrácia, időpontfoglalás nélkül.

A kormány tájékoztatása szerint az akcióhetet alapvetően a kórházi oltópontokon tartják, bár György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ma az MTI szerint úgy nyilatkozott, hogy „egyes megyékben szakrendelőkben is immunizálnak az akcióhéten, ezekben az oltásra nyitva álló időtartam eltérhet a kórházi, reggel héttől este hétig húzódó sávtól.” Ugyanakkor ez nem érvényes a budapesti szakrendelőkre.

Pikó András, Budapest VIII. kerületi polgármestere a Facebookon megjelentetett posztjában nehezményezi, hogy a kerületi szakrendelő nem vehet részt az oltási akcióhéten, noha már átszervezték a rendeléseket, megtervezték a kommunikációs kampányt, és általában készültek a dologra.

A polgármester így ír: „Örömmel vettük, hogy az Auróra utcai rendelőintézetünk is részt vehet a kormány által meghírdetett Oltási Akcióhétben. Egy órája érkezett a levél a Kormányhivatal illetékesétől, hogy sztornó, vissza minden!! A kormányzati Oltási Akcióhétben sem mi, sem más kerületi rendelők nem vehetnek részt. Pedig a rendelőnkben már átszervezték a rendelési időket, hogy semmi akadálya ne legyen az egész napos oltakozásnak. Mi megterveztük a kommunikációs kampányt, 10000 plakáton szeretnénk hirdetni azt, hogy vegyék fel az oltást - és utána a rászorulók igényeljék nyugodtan a 20 ezer forintos kerületi oltási támogatást.

Nem tudom hogyan jutott ere a döntésre a titokzatos nevű Fővárosi Oltási Munkacsoport, de ezúton is gratulálok az okos és bölcs döntéshez. Elképzelni sem tudom, hogyan szolgálja az oltási akcióhét nagyobb sikerét az, hogy az önkormányzati rendelők nem vehetnek benne részt?? Netán arra a népi bölcsességre hagyatkoztak, hogy a oltásban és oltóhelyben is a kevesebb valójában több?”

Ebből nem egyértelmű azonban, hogy a szakrendelő bevonására előzetesen ígéretet kaptak-e az akcióhetet lebonyolító hatóságoktól. Pikó mellékeli a kormányhivataltól érkezett válaszlevelet, amelyben megköszönik a rendelő felajánlását az akcióhéten való részvételre, de elutasítják az ajánlatot. Ebből arra lehet következtetni, hogy az átszervezések megkezdése előtt nem volt előzetes megállapodás.

Ugyanakkor a Kormányhivataltól érkezett levél nem zárja ki kategorikusan, hogy a gyakorlatban akcióhetet tartsanak a szakrendelőben üzemelő oltóponton. Hiszen azt írják, hogy ha bárki regisztráció nélkül érkezik hozzájuk, akkor lehetőleg ne küldjék el, hanem oltsák be.

Sok szakértő gyakorlatilag a rendszer lassan egy évvel ezelőtti bevezetése óta kritizálja a magyar oltási kampány merev, regisztrációhoz, időpontfoglaláshoz kötött megvalósítását, és részben ezt okolják az alacsony magyarországi átoltottságért.