„Magyar Péter már most ellopta a show-t Karácsony Gergely elől”

„Magyar Péter már most ellopta a show-t Karácsony Gergely elől”

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szokásos táncrendjét futja március 15-én a magyar közélet, hiszen a kormány és az ellenzéki pártok ezúttal is külön ünnepelnek. Ám mivel júniusban önkormányzati és EP-választást tartanak, a meghirdetett fővárosi rendezvények kampánygyűlések lesznek. „Ilyennek tekintem az Orbán Viktor miniszterelnök beszédét keretező díszünnepséget is, noha az formailag nem a Fidesz, hanem az állam rendezvénye lesz” – mondta a Magyar Hangnak a nemzeti ünnepre meghirdetett gyűlésekkel kapcsolatban Nagy Attila Tibor politikai elemző. Úgy véli, a Magyar Péter – í NER-ből kivált ügyvéd, Varga Judit volt igazságügyi miniszter egykori férje – által meghirdetett rendezvény is politikai gyűlés lesz, hiszen pártja bemutatására készül. Továbbá Karácsony Gergely főpolgármester nagygyűlést, míg a megtépázott Kutyapárt a Tanítanék mozgalommal közösen megmozdulást hirdetett meg. Vagyis az elemző szerint „kampányesemény-sorozat lesz március 15-én a fővárosban, amelyen a forradalom eszmeisége háttérbe szorulhat”.

Nagy Attila Tibor szerint nem lesz mindegy, mennyien vesznek részt az eseményeken. A Nemzeti Múzeumnál megjelenők száma fontos lesz a Fidesznek is. – Ez vállaltan nem békemenet, a Fidesz a helyszínválasztással is a kockázatot szeretné minimalizálni. A kormánypártnak még nem sikerült rendeznie sorait a Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Varga Judit közélettől visszavonulását hozó kegyelmi ügyben. Továbbá a békemenetet többször az országgyűlési választás előtti időszakra időzítették. A miniszterelnök jellemzően Budapesten tart beszédet, az ember inkább arra kapja fel a fejét, ha a kormányfő nem a fővárosban szólal fel – mondta annak apropóján, hogy az elmúlt években többször szónokolt vidékről (Kiskőrösről és Zalaegerszegről).

Arra a kérdésre, hogy Magyar Péter feltűnése és péntekre meghirdetett zászlóbontása képes lehet-e felborítani a megkövesedett hazai pártviszonyokat, az elemző azt mondta: ez az ellenzéki viszonyokat bolygathatja meg. Ennek apropóján a HVG által ismertetett Medián-kutatás adatait citálta. Az arról szólt, hogy ha Magyar Péternek lenne pártja, a voksok akár 13 százalékát is kaphatná azoktól, akik hallottak róla. Ennek apropóján arra hívta fel a figyelmet, amire Czeglédi Zoltán a közösségi oldalán is, hogy ez nem a teljes választói népesség, hanem azok köre, akik egyáltalán hallottak róla (a választók 68 százaléka). – Feltűnő továbbá, hogy honnan venne el szavazókat Magyar új, még nem ismert nevű pártja. Az őt ismerő kormánypárti szavazók 2 százaléka biztosan, 7 százaléka esetleg szavazna rá, illetve pártjára. Az ellenzéki választóknak viszont a 21 százaléka biztosan vagy valószínűleg szavazna és 29 százaléka esetleg voksolna a nevével jelzett pártra. Vagyis jóval több ellenzéki szavazót tudna elcsábítani Magyar Péter, mint kormánypártit. Az ellenzéki pártok számára egyértelmű fenyegetés a fellépése a Medián-kutatás alapján – mutatott rá.

– Noha Magyar Péter egyértelműen kétfrontos harcot vív – vagyis a Fidesz és az ellenzéki pártokat is kritizálja az interjúiban –, de nagyobb kihívást az ellenzéki pártok számára jelent. „Megjelent egy új politikai messiás a színen, ez az ellenzéki pártoknak kihívásnak ígérkezik, mivel Magyar friss, a többi ellenzéki szereplőt viszont már megrágta a közélet” – fogalmazott. Nagy Attila Tibor úgy véli, sok múlik azon, hogy Magyar milyen erős beszédet mond március 15-én. Arról, hogy kik közül kerülhet ki a zászlóbontó gyűlésen részt vevők köre, azt mondta: arra számít, hogy Magyar Péter meg tud szólítani olyanokat, akik hasonló gyűléseken korábban nem nagyon vettek részt, vagy a youtube-os véleményvezérek által szervezett februári tüntetésen kint voltak. – Karácsony Gergely főpolgármesterre jóval kevesebb figyelem jut Magyar feltűnése óta. Magyar Péter már most elvitte a főpolgármester elől a show-t. Neki az a jó, ha Magyar gyengén szerepel, mert onnantól kevesebben figyelnek az ügyvédre – mutatott rá.

Magyar Péter szerdán az ATV-nek adott interjúban arról beszélt, hogy még nem dőlt el, milyen formában kísérli meg a politikai szerveződést: lehetséges, hogy egy kisebb párthoz csatlakozik, de az is opció, hogy saját pártot alapít. Utóbbi esetben viszont csak 2026-ban, a parlamenti választásokon méretheti meg magát. A 444.hu-nak pedig egyebek mellett azt mondta: programuk első pontja lesz, hogy az Országgyűlés első napján, vagy a kormány működésének első napján az összes kétharmaddal bebetonozott funkcióban lévő tisztviselőt – köztársasági elnök, legfőbb ügyész, KEHI elnök, Állami Számvevőszék elnöke, Alkotmánybíróság – leváltják, és a pártok közösen állapodnak meg az új jelöltek személyéről. E bejelentése apropóján Nagy Attila Tibor úgy fogalmazott: szerinte a bejelentett lépése a hatályos jogszabályok szempontjából aggályos lenne.

Fővárosi rendezvények
Március 15-én az állami ünnepséget Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartják. Orbán Viktor fél 11-től tartja beszédét. Délután 2 órától Magyarország szabadságra megy címmel a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Tanítanék Mozgalom rendezvényét a Szabadság hídhoz hirdették meg. Magyar Péter zászlóbontó gyűlése délután 3 órakor kezdődik az Andrássy úton (a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház közötti részen). Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Budapest Köztársaság címmel tart nagygyűlést 5 órától a Szabad Sajtó úton.