Polt Péter támogatná az Európai Ügyészség munkáját

Polt Péter támogatná az Európai Ügyészség munkáját

Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2019. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 16-án. MTI/Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Legfőbb Ügyészség megegyezett az Európai Ügyészséggel (EPPO) az együttműködésről és az információcseréről. Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött az EPPO-val.

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt is tudatta: Polt Péter legfőbb ügyész 2020. november 16-án videókonferencián egyeztetett Laura Codruta Kövesivel, az Európai Ügyészség főügyészével az európai és a magyar ügyészség együttműködéséről. Az egyeztetésen a két vezető megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit munkamegállapodásban fogják rögzíteni.

Az elkészült munkamegállapodást az Európai Ügyészség nevében Laura Codruta Kövesi európai főügyész, a Legfőbb Ügyészség képviseletében pedig Polt Péter legfőbb ügyész írta alá. A megállapodás kitér a bűnügyekben folyatott kooperációra és az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására.

Magyarország ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az Európai Ügyészség is „ezen jogi intézmények használatával fordul” a magyar ügyészségekhez – írták. Úgy fogalmaztak: a felek „a lojális együttműködés elve alapján segítik az eljárások eredményességét”.

Megállapodtak abban is, hogy rendszeresen szerveznek magas szintű, az európai főügyész és a magyar legfőbb ügyész között találkozókat, valamint egyéb értekezleteket.

Közös képzések szervezésére is lehetőség nyílik a megállapodás alapján, és a konferenciákra, szemináriumokra és hasonló rendezvényekre kölcsönösen meghívhatják egymást.