Szijjártó Péter: Az OGYÉI szakértői már Oroszországban vizsgálódnak

Szijjártó Péter: Az OGYÉI szakértői már Oroszországban vizsgálódnak

Budapestre szállították az orosz Szputnyik-V vakcinamintáját 2020. november 19-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Oroszországba az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) küldöttsége, hogy lefolytassa a Szputnyik V vakcinával kapcsolatos vizsgálatokat – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött videóból.

– Az OGYÉI szakértői kedden elutaznak a Moszkvától 120-130 kilométerre található vakcinagyárhoz, szerdán megtekintik a gyártási folyamatot, és csütörtökön elmennek abba az intézetbe, ahol az oltások hatósági engedélyezése zajlik – mondta Szijjártó. Mindezek után a miniszter reményei szerint a szakértők meg tudják hozni a döntésüket arról, hogy kiadják-e az engedélyt a Szputnyik V vakcinára vagy sem. 

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/255160552643169

A külügyminiszter kitért arra is, hogy már Kínában is járt az OGYÉI küldöttsége, ahol ugyancsak helyszíni vizsgálatot folytattak az egyik vakcina kapcsán. Szijjártó szerint a szakértők pozitívan nyilatkoztak a helyszíni vizsgálatról. Orbán Viktor múlt pénteki rádióbeszédében megerősítette, hogy Magyarország nagy tételben kíván vásárolni a kínai Sinopharm vakcinájából.

A tárcavezető pénteken utazik Moszkvába,  ahol többek között a vakcinabeszerzésről tárgyal. Mint közölte, reméli, hogy addigra lesz valamilyen kézzelfogható eredmény.

Ugyanakkor hangsúlyozta: csak akkor tud megállapodni és szerződéseket kötni, ha az OGYÉI kiadja az engedélyt az alternatív forrásból származó oltóanyagok magyarországi használatára. – Amit politikailag, diplomáciailag, külpolitikailag meg lehetett tenni, mindent megtettünk annak érdekében, hogy legyen több, gyorsabb és biztonságos oltóanyag Magyarországon – e szavakkal zárta a rövid videót Szijjártó.