Volán-sztrájk: A csúcsidőszaki járatok többsége a munkabeszüntetés alatt is járt és jár

Volán-sztrájk: A csúcsidőszaki járatok többsége a munkabeszüntetés alatt is járt és jár

A Volán-sztrájkban résztvevők (Forrás: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyértelműen nagyobb a Volán-sztrájk támogatottsága, mint vasárnap – ezt mondta a Magyar Hang érdeklődésére Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke. Tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés 19 180 járatot érint, ez azt jelenti, hogy a több mint 42 ezer járatnak csaknem a fele, 45 százaléka kiesik. A sztrájkmenetrendben a reggeli és a kora esti csúcsidőszakokban közlekedő járatok többsége bennmaradt, vagyis azok elindultak, így nem lehetett akadálya a munkába, iskolába érkezésnek, illetve nem lehet akadálya az onnan való hazajutásnak.

– A kora délelőtti adatok összesítése alapján van, ahol tudtuk növelni a sztrájk támogatottságát, más helyeken ez stagnál. Arra számítok, hogy többségben lesznek a munkabeszüntetést támogatók, még úgy is, hogy bizonyára lesznek ma is sztrájktörő kollégák, akik elégedettek a bérükkel – jelentette ki az érdekképviseleti vezető. Elmondása szerint a munkabeszüntetéshez csatlakozók aránya Fejér, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is emelkedett, utóbbiban a növekedés különösen Mátészalka, Fehérgyarmat, Kisvárda térségében jelentős. Szabolcsban összességében a 15 százalékról 30 százalékra növekedett mára a csatlakozók aránya, Somogyban pedig már vasárnap is nagyon magas volt az aktivitás, 98 százalékos. Vagyis azok az autóbusz-vezetők, akiknek nem kellett az elégséges szolgáltatásban rögzített járatokon szolgálatot teljesíteniük, csaknem teljes egészében nem vették ma fel a munkát.

Katona László, a SZAKSZ Somogy megyei elnöke kérdésünkre azt mondta: hétfőn a megyében a 3500 járatból 850 járat nem indul el. Vasárnap az 50 autóbuszvezetőből kettő dolgozott és más beosztásban lévők is csatlakoztak a buszvezetőkhöz. Tóth Zoltán, a szakszervezet Pest megyei vezetője szintén arról számolt be, hogy jelentős számban vesznek részt a munkavállalók a sztrájkban, többen, mint vasárnap, amikor különösen Cegléd és a megye északi részén is 90 százalékos volt a csatlakozók aránya.

Érdeklődtünk a Volánbusznál is arról, hogy hányan vesznek részt a hétfői munkabeszüntetésben, a cég azt közölte, hogy a 7 órakor összesített adatok szerint a teljes dolgozói állomány 10 százaléka sztrájkol, az adatok megyénként jelentős különbségeket mutatnak.

Mint arról írtunk, vasárnap a Volánbusz azt közölte, hogy a munkabeszüntetésben résztvevő autóbuszvezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek apropóján Dobi István úgy fogalmazott: a munkáltató nem veszi figyelembe, hogy 66 százalékos járatsűrűséget előíró szolgáltatási kötelezettségük van. Vagyis vannak buszvezetők, akiknek törvényi kötelezettségük elvégezni a munkájukat, róluk nem tudhatja a vállalat, hogy támogatják-e a bérkövetelésünket vagy a munkabeszüntetést, vagy sem.

A sztrájk miatt kritikát fogalmazott meg a közlekedéséért felelős Lázár János is, eltúlzottnak nevezve a 25 százalékos bérkövetelést és egyértelművé téve azt is, hogy az érintett szakszervezettel a bíróságon találkoznak, míg a többi, nem felelőtlen szakszervezettel a tárgyalóasztalnál. – Az élelmiszer-árnövekedés 50-60 százalékos, a rezsiárak növekedése is jelentős, a megélhetés jóval többe kerül. Ezért nem túlzó a bérek 25 százalékos növelésének követelése. Ezt kiindulási alapnak tekintjük. Ugyanakkor arra nem volt példa a több mint 30 százalékos pályafutásom alatt, hogy egy miniszter lejöjjön erre a szintre – mondta a miniszteri kritikára reagálva Dobi István. Szavai szerint a tárcavezető nagyon ingoványos talajra lépett, hiszen első fokon a bíróság jogszerűnek mondta ki a sztrájkot, másodfokon pedig még nincs döntés. Úgy vélekedett, hogy egy folyamatban lévő ügyben a miniszternek nem lenne szabad megszólalnia. – Továbbá azt sem értem, miért mondta, hogy a felelősen gondolkodó szakszervezetekkel fog tárgyalni. Az ő fejében lehet, hogy felelőtlen vagyok, de a hozzánk tartozó munkavállalók szemében viszont a másik szakszervezet az, amely nem csatlakozott a munkabeszüntetéshez – mondta az érdekképviseleti vezető, hozzátéve, hogy nélkülük a Volánbusznál nem lehet bérmegállapodást kötni.

Miután a jelenlegi sztrájk kétnapos, a jelenlegi a Volán-társaságok legnagyobb munkabeszüntetése a rendszerváltás óta – hívta fel a figyelmet Dobi István.