Takács Péter szerint kártékony dezinformáció, hogy a betegeknek több száz kilométert kell utazniuk

Takács Péter szerint kártékony dezinformáció, hogy a betegeknek több száz kilométert kell utazniuk

Takács Péter (Fotó: Magyar Orvosi Kamara/Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A holnapi napon MTI-közleményt fogunk kiadni a témában, abban minden szükséges információ benne lesz. Addig is megnyugtatom, hogy egy betegnek sem kell több száz kilométert utaznia az ellátásért, és egyben arra kérem, hogy az ilyen kártékony dezinformációkat ön is kezelje a józan ész kritikájával – reagálta az egészségügyi államtitkár lapunk Facebook-üzenetben küldött megkeresésére.
Takács Péterre annak kapcsán írtunk rá Messengeren (és e-mailben is), hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a hétvégén húsz olyan kijelölő határozatot tett közzé, amelyek értelmében az ország számos egészségügyi intézményében kórházi osztályok állnak le részlegesen vagy teljesen.

Az átalakításról elsőként Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő számolt be közösségi oldalán. Az NNK határozatai szerint a Budán található Szent János Kórház már nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek, valamint az ittas sérültek ellátását sem. Szintén Budán, a Szent Margit Kórházban a gasztroenterológiai ellátás és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátása szünetel, a betegeket így a pesti oldalra kell szállítani.

De nem csak a fővárosban vannak nehézségek: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Centrum Kórház arc- és állcsont sebészetének feladatait januárban nyolc napon át két fővárosi intézmény, a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ látja el – a két város távolsága 111 kilométer. Szolnokon a menopauza és oszteoporózis szakrendelés pedig az idei évre megszűnik – ezeket a feladatokat papíron a másfél, illetve két órányi autóútra található orosházi rendelőintézet és a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központja veszi át. Az Egerben található Heves megyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, az ügyeleti időben érkező betegeknek a 132 kilométerre lévő Debrecenbe kell utazniuk az ellátásért.

A példátlan ellátási zavarokról árulkodó átalakítás kapcsán Takács Pétertől egyebek között azt kérdeztük, mi idézte elő a kialakult helyzetet, államtitkárként vállalja-e mindezért a felelősséget, illetve hogy mit üzen azoknak a pácienseknek, akik több száz kilométert kénytelenek utazni azért, hogy ellátást kapjanak. Erre érkezett a cikkünk elején szó szerint idézett reagálás. Ezek után tettünk még egy kísérletet arra, hogy megtudjuk tőle, kártékony dezinformációként az NNK határozatára utalt-e, vagy a józan ész jegyében tekintsünk el a ténytől, hogy az Eger-Debrecen távolság 132 kilométer (oda-vissza 264 kilométer). Válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett.

Frissítés:

Hétfő este Takács Péter a Népszavának is nyilatkozott, amelyet a lap cikkünk megjelenését követően tett közzé. Az államtitkár azt mondta, januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Szavai szerint most csak az év végi, év eleji szabadságolások miatt van egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a korábbi években miért nem volt a jelenlegihez hasonló probléma. Szólt viszont arról, hogy az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket. A fővárosban – szerinte – nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

A lap azon felvetésére, hogy az egri kórházból szemészeti ellátásért Debrecenig kell utazni, Takács Péter azt válaszolta: a szemészeti kórházi ellátás éppen az a terület, ahol nincs is minden megyében szükség ellátóhelyre. A szemészeti betegek 80-90 százalékát egynapos sebészeteken látják el, vagyis körülbelül tíz százaléknyi betegnek van szüksége kórházi kezelésre, akiknek viszont tervezhető az ellátásuk. Takács Péter hozzátette: a kormány megemelte az utazási költségtérítést, így akinek távolabbra kell mennie, annak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már emelt összeget térít, azaz a pácienseket – szerinte – anyagi kár nem éri.