Tállai András: Utalja a kormány az emelt nyugdíjat és nyugdíjprémiumot

Tállai András: Utalja a kormány az emelt nyugdíjat és nyugdíjprémiumot

Képünk illusztráció (Fotó: Cristina Gottardi/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma utalják a bankszámlákra a nyugdíjakat a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt  a nyugdíjakat – mondta Tállai András Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Az államtitkár az MTI-nek arról beszélt: az idén októberben az öregségi átlagnyugdíj összege 172 940 forint volt. Egy átlagnyugdíjas a visszamenőlegesen járó emelések és a nyugdíjprémium kifizetésével novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest.

Tállai András hangsúlyozta, a juttatások nem csak a nyugdíjasoknak (öregségi, özvegyi nyugdíjasok, árvaellátásban részesülők), hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz plusz pénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is.

Az inflációért a háborút és az Oroszország elleni szankciókat tette felelőssé az államtitkár – A kormány a nyugdíjak vásárlóértének megőrzése érdekében e magas, szankciós infláció közepette is vállalja az inflációkövető nyugdíjemelést. Idén már ez a harmadik alkalom, hogy a szankciós infláció miatt korrigálni kell a nyugdíjakat – mondta.

– Az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye is lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzék, hanem növeljék is a nyugdíjak reálértékét. A nyugdíjak összege így 2010 óta mintegy 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük pedig mintegy 20 százalékkal erősödött – fogalmazott Tállai András.
Mint mondta, a kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a baloldal által annak idején elvett 13. havi nyugdíjat is.

Ezzel idén már harmadszorra nőnek a nyugdíjak, mindösszesen 14 százalékkal, nyugdíjprémiumot pedig 2017 óta már ötödszörre kaphatnak a nyugdíjasok. Az államtitkár kiemelte: januárban is újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben dönt a kormány, és a 13. havi nyugdíjra is számíthatnak majd ismét az idősek – írja az MTI.

A nyugdíjak 14 százalékos növekedéséhez ugyanakkor 20 százalékot meghaladó infláció társul idén.