TASZ: A gyülekezési tilalom indokolatlan

TASZ: A gyülekezési tilalom indokolatlan

Rendőrök a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Facebook oldalán a Hősök terén tartott demonstráció után. A szervezet szerint ugyanis álságos arra hivatkozni, hogy a járványkezelés minden alapvető jogot felülír. Valójában ilyenkor is csak olyan mértékben szabad az állampolgárok jogait korlátozni, ami a veszély elhárításához feltétlenül szükséges.

A TASZ szerint a felelős polgárok képesek a járványügyi intézkedések betartásával, egészségügyi kockázatok nélkül is gyülekezni, tiltakozni a kormányzati intézkedésekkel szemben.

A jogvédő szervezet mindenesetre megjegyezte, hogy akik a szabad véleménynyilvánítás jogával úgy kívánnak élni, az elégedetlenségüket úgy akarják kifejezni, hogy tüntetésen vesznek részt, azoknak vállalniuk kell az általános gyülekezési tilalom megszegésének következményeit. Ezt nem kerülhetik meg arra hivatkozva, hogy véletlenül jártak az előre meghirdetett esemény helyszínén. Ha eljárás indul ellenük, abban megpróbálhatják érvényre juttatni, hogy a gyülekezés tiltása az alapvető jogaik gyakorlását lehetetleníti el. Tavaly a szervezet számos dudálós tüntetőnek segített jelentősen mérsékelni a rájuk kiszabott büntetés mértékét, a jogsegélyszolgálatuk most is rendelkezésre áll.

– Amíg a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az emberek tisztán lássanak a járvánnyal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, cserébe viszont még a véleménynyilvánítás lehetőségét is durván korlátozza, fokozott türelmet kell tanúsítania a hasonló megmozdulásokkal szemben – fogalmazott a TASZ. Ilyen helyzetekben a rendőrség szerintük akkor jár el arányosan, ha nem feloszlatja a gyűlést, hanem lépéseket tesz annak biztonságos lebonyolítása érdekében, így odafigyel a maszkviselésre és a távolságtartásra.

Ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt vasárnap délben a Hősök terén gyűltek össze azok, akik a márciusig meghosszabbított korlátozó intézkedések enyhítését, elsősorban a vendéglátóhelyek újranyitását szeretnék elérni. A rendőrség azonban félórával a kezdés után igazoltatásba kezdett, szinte minden résztvevő adatait felvették. Így járt lapunk munkatársa is, hiába jelezte az egyenruhásoknak, hogy dolgozik, a gyülekezési szabályok megsértése miatt kikísérték a térről.