A Vakok Iskolájában is tiltakoztak a pedagógusok

A Vakok Iskolájában is tiltakoztak a pedagógusok

Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona (Fotó: Vakok Iskolája/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sztrájkolni nem tudott, így a polgári engedetlenség mellett döntött a Vakok Intézetében dolgozó nagyjából 30 pedagógus.

A szerdán kezdődő tanársztrájkban a gyógypedagógusok, az utazótanárok, a szakoktatók, a nevelési-oktatási munkát végző pedagógusok nem vehettek részt. Munkabeszüntetésüket egy közelmúltbeli jogszabály-módosítás gyakorlatilag betiltotta. A tiltás persze hivatalosan nem tiltás; a február 11-i rendelet csupán olyan feltételeket szab a speciális munkát végző pedagógusoknak, ami mellett sztrájkolni lehetetlenség. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy a speciális nevelési igényű tanulókkal foglalkozó pedagógusoknak munkabeszüntetés idején tilos csoportokat összevonni, s mindent ugyanúgy kell tenniük, mint rendes körülmények között.

A Vakok Intézetében (működik itt óvoda, általános iskola, szakiskola és kollégium is többek között – nemcsak vakoknak és gyengénlátóknak, hanem egyéb speciális helyzetűeknek is) dolgozó mintegy 30 pedagógus ezért amellett döntött, hogy március 16-án délelőtt polgári engedetlenséggel fejezi ki tiltakozását a tanártársadalom általános helyzete, a gyógypedagógusok, szakasszisztenseik, a szakoktatók szellemi és fizikai kizsákmányolása miatt. A kizsákmányolás szó szerint értendő. A pályakezdők nagyjából 180 ezer forintot keresnek, aki osztályfőnökséget is vállal, az valamivel több mint 200 ezret kap kézhez. A fizikailag és szellemileg egyaránt fárasztó munka mellett másod- és harmadállást kell vállalniuk, ha ki akarnak jönni a hó végéig. (Ha az alapfizetés nem éri el a minimálbért, akkor pótlékokkal toldják meg – igaz a pótlékok a nyugdíjba nem számítanak bele.)

A gyógypedagógiai intézményekben dolgozók különösen nehéz helyzetét sürgősen orvosolni kellene. Rengeteg a pályaelhagyó, ebből adódóan egyre nagyobb a munkaerőhiány, ez pedig a maradók munkaterheinek növekedésével jár.

A tiltakozásban résztvevők az alábbi nyilatkozatot adták ki:

Mi, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona tanárai, nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkatársai 2022. március 16-án polgári engedetlenségben veszünk részt. Így csatlakozunk azokhoz a kollégáinkhoz, akik ezzel az eszközzel fejezték ki a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) Kormányrendelettel szembeni tiltakozásukat. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Kiállásunk oka elkötelezettségünk, társadalmi felelősségvállalásunk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk.

Hiszünk abban, hogy polgári demokráciában a választott hatalom és a kormányzottak valós problémákról történő egyeztetése vezet megoldásokhoz. Az egyeztetések sikertelensége után a következő lépés a sztrájk lehetősége olyan feltételek mellett, amelyek biztosítják, hogy a munkabeszüntetésnek a társadalom számára is érzékelhető következményei legyenek. A rendelet ezt a lehetőséget veszi el tőlünk, holott A SZTRÁJK ALAPJOG.

Polgári engedetlenségünkkel szeretnénk az említett valós problémákra is figyelmet irányítani: olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott Sajátos Nevelési Igényű gyerekek állnak, hiszen a gyerekek, diákok érdekeit szem előtt tartva cselekszünk. Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Sajnos a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkatársak, fejlesztők, gyógypedagógusok és pedagógusok valamint a technikai munkatársak munkabére jelenleg olyan alacsony, hogy az emiatt betöltetlen állások aránytalanul nagy terhet rónak ránk . A felsorolt változások szükségesek ahhoz, hogy minden erőnkkel a ránk bízott diákokért dolgozhassunk, és ne az legyen a kérdés, hogy ki fog holnap tanítani, segíteni.