Transparency: Magyarország a legkorruptabb az Európai Unióban, Burkina Fasoval vagyunk egy szinten

Transparency: Magyarország a legkorruptabb az Európai Unióban, Burkina Fasoval vagyunk egy szinten

A parlament ülésterme a korrupcióellenes hatóságról szóló vita alatt (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország messze korruptabb az európai országok meghatározó részénél – ez áll a Transparency International frissen kihozott jelentésében. Alig van olyan ország a környéken, amelyik mögöttünk végzett volna, leszámítva Észak-Macedóniát, Koszovót, Bosznia-Hercegovinát, Albániát, Ukrajnát és Belaruszt. Viszont még Bulgária is néhány hellyel megelőzött minket, nem is beszélve a Romániáról, ahol pedig a korrupció folyamatosan témát szolgáltat a közéletnek. Csakhogy Romániában a felderítési arány sokkal jobb lehet, mint nálunk.

A közszférában uralkodó korrupciót vizsgálva a legtisztább tíz állam nagy része Európában található. Kivételt jelent a harmadik helyezett Új-Zéland, valamint az ötödik Szingapúr. Az első két helyen Dániát és Finnországot találjuk, a továbbiak pedig Norvégia, Svédország, Svájc, Hollandia, Németország és Írország. Százas skálán nézve Dánia korrupciómentessége 90-en áll, Finnországé és Új-Zélandé 87-87-en, Írországé 77-en. Szlovákié eközben 53-on, Romániáé 46-on, Kínáé és Kubáé 45-45-ön, Bulgáriáé 43-on, Magyarországé pedig 42-n. A legrosszabb helyezéseket Líbia (17), Jemen (16), Venezuela (14), Dél-Szudán (13), Szíria (13) és Szomália (12) érték el.

A TI elemzése szerint a bizonytalanságot a koronavírus-járvány, a klímaválság és a biztonsági fenyegetések is erősítették az elmúlt években. A már így is ingatag világban pedig rontotta a helyzetet, hogy az egyes országok elmulasztották a korrupciós helyzet kezelését – állapította meg a szervezet. A legfrissebb kimutatás alapján 124 országban stagnál a korrupció szintje, a többiben viszont erőteljes romlás volt megtapasztalható. A világbéke kilátásai hanyatlanak, a korrupciós kockázatok pedig ennek egyaránt okai és következményei. A nemzetközi konfliktusok ráadásul remek táptalajt szolgáltatnak a korrupció számára. A legyengült felügyeleti szervek mellett jobban megjelent a vesztegetés és a sikkasztás is. A korrupcióindex alján található országok ennek megfelelően át is éltek a közelmúltban valamilyen fegyveres konfliktust, vagy jelenleg kell azt elszenvedniük. Az országok kétharmada az 50-es szint alatt végzett, az átlag pedig 43 volt. Nyugat-Európáé és az Európai Unióé 66-on áll, a szub-szaharai Afrikáé viszont csak harminckettőn. Az elmúlt öt évben csak nyolc országnak sikerült jelentősen javítania a helyzetén. Közéjük tartozik Ausztria, Luxemburg és az Egyesült Királyság.

Sokat romlott a helyzet az elmúlt években Mianmarban, ahol a 2021-es puccs után a katonaság erőteljesen beépült a hatalomba. Öt ponttal esett az ország helyzete. Malinak hétpontos veszteséget kellett elszenvednie 2017 óta, míg Irán is történelmi mélyponton áll a maga 25 pontjával. Szerbia is az eddigi legrosszabb pontját érte el, 36 pontot kapott. Az állam továbbra is adós szerinte a szervezett bűnözés felszámolásával, az igazságügy pedig erősen a politikai hatalom befolyása alatt áll.

Az amerikaiak átlaga 43-on, a Közel-Keleté és Észak-Afrikáé 38 ponton áll. Az amerikai kontinensen belül a legjobb Kanadában, Uruguayban, az Egyesült Államokban és Chilében a helyzet. A legrosszabb eközben Nicaraguában, Haitin és Venezuelán. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában a legjobban Grúzia, Örményország és Montenegró áll, a legrosszabbul Tádzsikisztán, Azerbajdzsán és Türkmenisztán (utóbbi 19 ponttal).

A TI elemzésére reagált már a Jobbik, kiemelve, hogy Magyarország már az Európai Unió legkorruptabb állama.

Az Orbán-kormány előre megy, nem hátra: Magyarország már az EU legkorruptabb országa. „Bulgáriát és Romániát is előzve a legrosszabb korrupciós helyzettel rendelkező EU-tagország lett hazánk, a világranglistán olyan államokkal kerülve egy lapra, mint Burkina Faso, Kuvait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor vagy éppen Trinidad és Tobago. A listán elfoglalt helyezésünk és az elmúlt 12 év jól mutatja, hogy nem igaz a korrupció üldözésére létrehozott szervezet, az Integritás Hatóság elnökének állítása, miszerint nem Orbán rendszere korrupt, csak egyes emberek azok. Orbán rendszere a korrupcióra épül, a Schadl- és Völner-féle esetek pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik”, közölte a párt.

Reagált Márki-Zay Péter is, igaz, félreértve az eredményt: mint írta, Magyarország lett a TI listáján a legkorruptabb állam. (Valójában az EU-n belül, nem a teljes listán.) „Sajnos a magyar társadalom egyre érzéketlenebbé vált az elmúlt évtizedben a lopás és a közpénzek elsikkasztása iránt, hiszen a mindennapok részévé vált a kormányzati korrupció. Nem telik el nap, amikor ne hallanánk fideszes korrupciós ügyről. Simonka György, Mengyi Roland alias »Voldemort«, Farkas Flórián, Boldog István, Völner Pál és folytathatnánk a sor. A legszomorúbb, hogy ezek a korrupt politikusok jelenleg is szabadlábon élik világukat, köszönhetően a Polt Péter vezette ügyészségnek” – közölte a volt kormányfőjelölt, aki szerint a lehető legsürgősebben csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez.