Új autók és BKK-mobiljegyek: Ilyen volt a középszintű matek érettségi

Új autók és BKK-mobiljegyek: Ilyen volt a középszintű matek érettségi

Kiosztják a feladatlapokat a középszintű írásbeli matematika érettségi vizsgán az Újpesti Károlyi István Gimnáziumban 2022. május 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gráfok, halmazok, geometria, mértani sorozat, térgeometria, valószínűségszámítás – többek között ilyen témakörökből kaptak feladatokat a középszintű matekérettségi első részében a diákok. Az egyik feladatban még a BKK budapesti mobiljegyei is előkerültek. A vizsga második részében az új autók értékcsökkenéséről, iskolai fiú-lány arányokról, szőlőtermesztésről is kaptak szöveges feladatot a matekból középszinten érettségizők – értesült az Eduline.

A középszintű matematika érettségi országszerte kedden zajlik, a 74 ezer matematika érettségiző többsége középszinten érettségizik. A vizsgán két feladatsort kapnak, az első megoldására 45, a másodikra lényegesen több, 135 perc, vagyis több, mint két óra áll rendelkezésre, amelyet önállóan osztanak be a tanulók, és részben ők választhatják ki azt is, hogy mely feladatokat oldják meg. A két vizsgarész közül az elsőben egyszerűbb, a másodikban összetettebb feladatokat kell megoldania a vizsgázóknak.

Az Eduline úgy értesült: az első feladatsorban gráfok, halmazok, geometria, mértani sorozat, térgeometria, valószínűségszámítás – ilyen és ehhez hasonló témakörökből kaptak feladatokat a középszintű matekérettségi első részében a diákok. Az egyik feladatban még a BKK budapesti mobiljegyei is előkerültek.

A szakportál szerint a második részben új autók értékcsökkenéséről, iskolai fiú-lány arányokról, szőlőtermesztésről is kaptak szöveges feladatot. A feladatok megoldásához szükségük lesz a térgeometriai tudásukra, foglalkozniuk kell halmazokkal, és jó néhány statisztikai fogalmat is ismerniük kell.
 
A portál által megkérdezett szaktanár szerint nem kiemelkedően nehéz az első rész feladatsora, de az elmúlt évekhez viszonyítva volt már könnyebb dolga is a diákoknak.