Újabb 700 milliót költhet Schmidt Mária alapítványa a láthatatlan emlékévre

Újabb 700 milliót költhet Schmidt Mária alapítványa a láthatatlan emlékévre

Schmidt Mária történész, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának tagja a Petőfi-díjak átadása alkalmából a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen 2019. december 2-án.
MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen nettó 700 millió forintot költhet a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (a továbbiakban KKETTK) a „2020 – Nemzeti Összetartozás Éve” médiakampányára és az alapítvány saját kommunikációs céljaira – tudhattuk meg a kedden publikált uniós Közbeszerzési Értesítőből.

A Schmidt-féle alapítvány még augusztusban írt ki pályázatot a Trianon-emlékév témájában. A dokumentáció alapján a KKETTK kiterjedt, három hónapos kampányra készül: minimum 60 országos és megyei újságban, óriásplakátokon, rádióban és televíziókban hirdetné az eredetileg 2020-ban tervezett, de a járvány miatt elnapolt ünnepségsorozatot.

Az alapítvány a kreatív tartalmak létrehozását és megvalósítását is elvárja a pályázóktól – ám hogy pontosan mi is lenne a kampány üzenete, az a leírásban nem szerepel. Ahogy az sem derül ki, hogy a közalapítvány mennyit fordítana a rendezvényen kívüli kommunikációs feladatokra.

Balásy, ki más

A tender győztese viszont nem jelenthet meglepetést: Balásy Gyula állami tendereken meteorként hasító érdekeltségei futottak be ismét. A New Land Media és a Lounge Design konzorciumban, egyedüli ajánlattevőként vállalta és nyerte el a munkát. Mivel Schmidt közalapítványa keretszerződést kötött a győztesekkel, a KKETTK az összeg 70 százalékát köteles felhasználni a kampány során, azaz közel félmilliárd forint biztosan elmegy erre a célra.

Érdekesség, hogy a Balásy-féle duó egy alvállalkozót is megbízott a teljesítéshez, a P2m Consulting Kft-t. Utóbbi céget Patonai Ágnes és Szabad Tamás vezeti – Szabad korábban tagja volt Balásy Lounge Consulting nevű vállalkozásának.

A 14 főt foglalkoztató P2m Consulting az év elején robbant be a köztudatba, amikor az Átlátszó megírta, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) 30 milliárd forintos keretszerződést kötött kötött velük, és a szintén Szabad és Patonai alá tartozó P2m Informatika Kft.-vel.

A láthatatlan emlékév

A Trianon-emlékévre 2020-ban jelentős összeget, 10,3 milliárd forintot különített el a kormány, ám a programok nagy része elmaradt, vagy múzeumok falai között tartották meg azokat a koronavírus miatt. Az ünnepi pénzosztásból Schmidt Mária alapítványa kapta a legnagyobb tételt, 2,9 milliárd forintot.

Az emlékévre szánt összegből eddig több másfél milliárd forintot töltött el nyomon követhetően a KKETTK: nettó 630 millióból pedagógusoknak tartottak kihelyezett továbbképzéseket a trianoni békeszerződés témájában, minimum 3 csillagos hotelekben. Egymilliárd forintot pedig egy tematikus vándorkiállítás megszervezésére fordítottak, ami 2022 szeptemberéig 18 megyeszékhelyen mutatja be a trianoni döntés körülményeit és következményeit – Budapestet viszont gondosan elkerüli.

A tárlat jelenleg épp Székesfehérváron állomásozik – Cser-Palkovics András fideszes polgármester fotói alapján néhány konténert alakíthattak át kiállítótérré,  közöttük pedig egy óriási Szent korona-másolat áll.

A kiállítással kapcsolatos részleteket a haon.hu oldaláról idézzük, a Schmidt-féle Közalapítvány honlapján ugyanis nem találtunk leírást a milliárdos nagyságrendű projektről.