Ungár Péter az akkugyárakról: ez egy olyan futóverseny, aminek a célvonala a szakadék

Ungár Péter az akkugyárakról: ez egy olyan futóverseny, aminek a célvonala a szakadék

Ungár Péter (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az eddig Magyarországra érkező mintegy 1500 milliárd forint értékű akkumulátor-beruházás mintegy nyolcadát, 190 milliárd forintot adott oda közvetlen támogatás formájában a magyar állam – indítja posztját Ungár Péter, az LMP társelnöke a hazai akkugyáras beruházások kapcsán. Mint emlékeztet, ebben nincs is benne a debreceni CATL-gyár több százmilliárd forintos pénze. 

– Azért tényleg egészen döbbenetes belegondolni abba, hogy Magyarországon azért nincs szociális ellátórendszer, azért nincs pénz a tanárok fizetésére, mert arra költjük a közös pénzünket, hogy az autóipar egyébként teljesen fenntarthatatlan, környezetkárosító beruházásai gyorsabban térüljenek meg – szögezi le a politikus. 

Mint hozzátette, azért beszélnek arról, hogy rendszerszintű változásra van szükség, mert az nem normális világ, ahol országok azért versenyeznek, hogy ki fizethet többet a környezete tönkretételéért.„ Ez egy olyan futóverseny, aminek a célvonala a szakadék, a Fidesz pedig arra büszke, hogy ebben a versenyben jól teljesít.” Ungár szerint még ha sikerül is megakadályozni a debreceni gyár megépítését, az nem jelenti azt, hogy abba másnap belebukik a Fidesz. 

– De valahol el kell kezdeni, és nekünk zöldeknek az még a kormány bukásánál is nagyobb dolog lenne, ha a magyar emberek együtt kimondanák egy ilyen népszavazáson, hogy a kormánnyal szemben ők már látják, hogy ez a verseny értelmetlen, a vesztünkbe vezet, ezért nem kívánunk részt venni benne – zárta posztját a politikus.

Az LMP az akkumulátorgyár-témában a legaktívabb ellenzéki párt, így január végén nyújtotta be az országos szintű népszavazás kérdését, amely minden általános, az ország bármely pontján felmerülő hasonló esetre megoldást kínálna, mivel a kérdés úgy szól: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?” A kérdést még nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság, de a párt már elindított egy petíciót a támogató aláírások gyűjtésére.