Varga Mihály: A véleménykülönbségekből is látszik, hogy a jegybank független Magyarországon

Varga Mihály: A véleménykülönbségekből is látszik, hogy a jegybank független Magyarországon

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaságpolitikának a beruházások támogatására, a munkahelyteremtésre és az elveszett kapacitások pótlására kell összpontosítania; a költségvetésnek biztosítania kell ehhez a forrásokat – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Varsóban a pénzügyminiszteri V4 ülést követő online sajtótájékoztatón kedden.

Aláhúzta: most nem a tartalékolás, hanem az újraindítás ideje van, a támogatások túl korai visszavonása lassítaná a kilábalást, komoly kockázatot jelentene a családokra, a vállalatokra és összességében a gazdaságra.

A GDP 30 százalékát megközelítő gazdaságvédelmi intézkedések mellett is a hiány Magyarországon az uniós átlagnak megfelelően alakult, az államadóssági ráta pedig jóval az alatt maradt – jegyezte meg.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország aggodalommal figyeli a digitális adózás és a globális minimumadó körüli nemzetközi törekvéseket, félő ugyanis szerinte, hogy a valós cél, a digitális cégek megadóztatása ködbe vész, miközben globális adóemeléssel próbálkoznak a nemzetközi fórumokon.

A magyar álláspont világos, Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemelést ír elő és rontaná a magyar versenyképességet – szögezte le. Az ország számára a 9 százalékos adókulcs valódi, termelő beruházásokat jelent, az emelés több ezer magyarországi vállalkozást érintene hátrányosan, munkahelyeket is veszélyeztetne – húzta alá.

Újságírói kérdésre a pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy az infláció megfékezéséért a legtöbbet a monetáris politika tehet Magyarországon, „ez nem a költségvetésen múlik, ez egy hibás nézet”.

Amennyiben a jegybank még többet fizet be a költségvetésbe az árfolyamból származó nyereség alapján, akkor még jobban le lehet szorítani a hiányt vagy növelni lehet a beruházások mértékét – így reagált a tárcavezető a hiány mértékére vonatkozó jegybanki kritikákat firtató kérdésre. Varga Mihály úgy fogalmazott: a véleménykülönbségekből is látszik, hogy a jegybank független Magyarországon, „nincs kormányzati zsinóron”.