Varga Mihály: csütörtöktől utalják az adóvisszatérítést

Varga Mihály: csütörtöktől utalják az adóvisszatérítést

Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtöktől érkezik a bankszámlára a családi adóvisszatérítés azoknak, akik utalással kérték a kézbesítést – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon csütörtök reggel.

Videójában azt is elmondta, hogy az utalással folyósított összeg meghaladja az 561 milliárd forintot, ezt minden család legkésőbb hétfőig – azaz a törvényi határidő előtt – megkapja. A postai kézbesítések már megtörténtek, 160 ezer család kapott közel 50 milliárd forintot.

A tárcavezető hangsúlyozta még, hogy az adóvisszatérítéshez való jog nem vész el, az szja-bevallásban vehetik igénybe azok, akik elmulasztották tavaly december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot.

A kormány még tavaly döntötte el, hogy 2022 februárjában mindenki, aki gyermeket nevel, visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, maximum 809 000 forint összeghatárig. 

Mint megírtuk, akad egy olyan mozgalom, amelynek célja az, hogy azok a civil szervezetek is kapjanak ezekből a pénzekből, melyek egyébként nagyon nehezen jutnak anyagi forrásokhoz. Ezért a Továbbadó mozgalom azt kéri, hogy aki teheti, támogassa a visszakapott szja-ból a szívéhez közel álló szervezeteket, sajtótermékeket, mozgalmakat. A kezdeményezést Fernezelyi Márton informatikus és Váradi Luca szociológus indította útjára, honlapjukon és Facebook-oldalukon bővebb információ is rendelkezésre áll ahhoz, hogyan lehet eljuttatni a pénzeket jótékony célra.