Videót közölt a rendőrség arról, ahogy a diákok megpróbáltak feljutni a Karmelitához

Videót közölt a rendőrség arról, ahogy a diákok megpróbáltak feljutni a Karmelitához

Rendőrségi felvétel a diáktüntetést követő eseményekről (Képernyőfelvétel: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendőrök akadályozták meg, hogy a pénteki oktatásért, illetve klímaváltozás ellen tartott tüntetések után a diákok felmenjenek a Karmelitához, erről lapunk is beszámolt. Szombaton a hatóságok is közzétették a történtekkel kapcsolatos álláspontjukat – videót is megosztva az eseményekről. Ezen többek közt az is látható, ahogy a tiltakozók nekifeszülnek a rendőrsorfalnak a Karmelitához vezető lépcsősoron. 

 

A rendőrség közleménye szerint 2023. szeptember 15-re magánszemélyek két, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be, melyeket az illetékes gyülekezési hatóság tudomásul vett. Az egyik gyűlés résztvevői a II., Elvis Presley parktól az V., Kossuth Lajos térig, míg a másik gyűlés résztvevői, egyesülve az előző gyűlés résztvevőivel az V., Kossuth Lajos tértől az I., Alagút utca – Attila út kereszteződéséig vonultak. A bejelentett és tudomásul vett gyűléseken a résztvevők közül négyen a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközöket működtettek el, ezért velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt szabálysértési eljárást indít.

Az Alagút utca – Attila út kereszteződésénél végződő, bejelentett és tudomásul vett vonulásos gyűlés szervezője a gyűlést befejezetté nyilvánította. Ezt követően a korábbi gyűlésen résztvevők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Király lépcsőn át a Budai várba vonult. – A jogellenes gyűlés agresszívvá vált résztvevői a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték, ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére. Később a jogellenes gyűlés résztvevői a Hunyadi úton át ismételten megkíséreltek feljutni a Karmelita kolostorhoz. A jogellenes gyűlés tartása miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított – zárták közleményüket.