Völner-Schadl ügy: Magyar Péter már egy hónapja célzott Orbán szerepére

Völner-Schadl ügy: Magyar Péter már egy hónapja célzott Orbán szerepére

Magyar Péter még 2020-ban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ügyészség most nem tehet mást, mint hogy több kormánytagot meghallgatnak, nem tehetik meg, hogy a miniszterelnököt ne idézzék be tanúként – mondta kedd délután újságíróknak Magyar Péter, miután kilépett a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületéből. A Diákhitel Központ korábbi vezetője, a kegyelmi botrányba belebukó igazságügyi miniszter, Varga Judit exférje azt követően jegyezte meg mindezt, hogy bevitte és közlése szerint mondatról mondatra végighallgatta az ügyészekkel azt a hangfelvételt, amit kedden hozott nyilvánosságra.

Az állítólag 2023 januárjában készült felvételen Varga és Magyar beszélgetnek, a korábbi miniszter kormánybeli kollégájára, Rogán Antal körére utalva azt jegyzi meg, hogy „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be...”. A hangfelvételen Varga Judit még mint hivatalban lévő miniszter beszél arról is korábbi helyettesére, Völner Pál államtitkárra utalva, hogy „egyre durvábban gyűltek a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba. Nem hagyta abba.”

Varga Judit azt mondja a hangfelvételen feltehetően Völnerre célozva, hogy „már tavasszal szóltak neki”, hogy melyik év tavaszán az nem derül ki, mindenesetre a Telex arról írt, hogy 2021. november elején a miniszterelnökségnek otthont adó Karmelitában jelezhették Völner Pálnak, hogy nyomozás zajlik a vele igen szoros korrupciós kapcsolatot ápoló Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar akkori elnökével szemben. Völner és Schadl viszonyának lényege a vádiratban megfogalmazottak szerint az, hogy az exállamtikár 2-5 millió forintos csúszópénz ellenében különböző szívességeket intézett el a végrehajtók korábbi vezetőjének.  

Nem a mai az első alkalom, hogy Magyar Péter arra céloz, a kabinet legmagasabb körei valamiképpen érintettek a Völner-Schadl ügyben. Február 12-én Magyar Péter azzal a szöveggel tett ki egy közös fotót Völner Pálról és Orbán Viktorról, hogy „csak hogy világos legyen, az akkori igazságügyi miniszter (Varga Judit – a szerk.) jóval a Schadl-ügy kirobbanása előtt kezdeményezte Völner Pál államtitkár leváltását. A miniszterelnök ehhez nem járult hozzá, így Völner a helyén maradhatott…”. Varga Juditra célozva Magyar Péter egy korábbi, a Partizánnak adott interjújában azt is elmondta, hogy más ügyben is volt konfliktusa a miniszternek az államtitkárral. Ez pedig az Orbán-kormány kritikusainak megfigyeléséről szóló Pegaus-ügy, amiről Magyar úgy fogalmazott, hogy noha Vargának „kellett volna ellenjegyezni a titkos megfigyeléseket. És ugye ő – nem tudom, hogy ilyet el lehet-e mondani – információkat kért sokszor. (...) Ő az előterjesztésekkel nem volt mindig elégedett (...) és ezt úgy el is mondta, és akkor szóltak neki, hogy akkor nem kell ezzel foglalkozni, akkor ezt átszignáljuk másra… és itt jött a képbe Völner Pál”. Varga Judit ezt 2021-ben a Telexnek részben el is ismerte, úgy fogalmazott, „államtitkár úr az, aki az engedélyeket megadja, vagy éppen megtagadja”.

Völner erről egyébként Schadl Györgynek is beszámolt, amikor pikírten azt jegyezte meg, hogy „miniszter asszony kedveskedett nekem, Pegazus-ügyben”. Mindezt egyébként egy kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvből tudjuk, ugyanis Völnert is lehallgatták akkor már.

Magyar Péter februári bejegyzését követően Jámbor András és Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusai mindkét esetről megkérdezték Répássy Róbertet, az igazságügyi tárca államtitkárát, aki összevont válaszában semmi érdemit nem válaszolt, sem Völner fel nem mentése, sem a lehallgatások ügyében. „Varga Judit volt igazságügyi minisztert nagyra becsüljük, nem foglalkozunk a volt férjével” – ennyit írt akkor Répássy.