A magyar diplomáciának és az orosz dezinformációnak ugyanaz a célpontja

A magyar diplomáciának és az orosz dezinformációnak ugyanaz a célpontja

Emmanuel Macron 2020. november 10-én (Fotó: Facebook/Emmanuel Macron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság külügyi szolgálatán belül működik egy részleg, amely már évek óta térképezi fel és tesz folyamatosan jelentést az orosz dezinformációs törekvésekről. Mostanában egyértelműen Franciaország a célpont. „Érdekes” egybeesés, hogy a magyar külügyminiszter is éppen ezekben a hetekben támadja Macron elnököt. 
 
Az elmúlt napokban a Kreml propagandistái nőgyűlölő támadásokat indítottak a francia first lady, Brigitte Macron, de úgy általában a nők ellen. Ezen belül a legnevetségesebb összeesküvés-elméleteknek is teret adtak. Különösen aktív volt a Pravda francia változata, amelyet a Viginum, egy francia kormányhivatal a közelmúltban egy oroszbarát propagandát terjesztő hálózat tagjaként azonosított. Ebben a narratíváiban Brigitte Macron nem nő, hanem valójában férfi. Ehhez kapcsolódva, erre alapozva aztán igyekeztek gyűlöletet kelteni a kisebbségi csoportokkal szemben, amelyeket a Tsargrad, a Kremlhez kötődő propaganda csatorna „perverzeknek” nevezett. 

Az előbbiekre felfűzve visszatérnek a régi narratívákhoz is, például arra, hogy Franciaország részt akar venni Ukrajna felosztásában - természetesen Lengyelországgal együtt. Még tovább haladva ezen az úton, a Kreml propagandistái folytatják annak sulykolását, hogy Franciaország hamarosan háborúba keveredik Oroszországgal, ami miatt a franciák az interneten tömegesen toboroznak katonákat - ez nyilvánvaló hazugság

„A Franciaország elleni orosz dezinformációs kampány tankönyvi példája annak, hogy Moszkva az információmanipulációs taktikát az ország politikai napirendjének szolgálatába állítja” - értékel az uniós jelentés az összegyűjtött bizonyítékok alapján. Majd így folytatják: „A Kreml-barát ökoszisztéma által terjesztett dezinformációs narratívák egyrészt a francia belső társadalmi kohéziót, másrészt az emberek vezetésbe vetett bizalmát próbálják támadni, de a külföldi francia érdekeket és szövetségeit, például a Franciaország és Ukrajna közötti szövetséget is.” 

Az orosz érvelés arra épül, hogy korábban Emmanuel Macron nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egyes fegyverrendszerek működtetésére, vagy például az aknamentesítés elvégzésére francia katonák menjenek Ukrajnába. Ugyanakkor nem sokkal ezt követően azt is mondta, hogy erről nincs döntés, de semmit sem lehet kizárni annak érdekében, hogy Oroszország ne győzzön. „Franciaország fenntartja a stratégiai bizonytalanságot a kérdésben” - fűzte hozzá egy konferencián, s ez, ha úgy tetszik, szintén a dezinformáció egy formája. 

Azóta azonban Szijjártó Péter rendszeresen megemlékezik erről és már NATO-csapatok Ukrajnába küldések ellen tiltakozik – holott ilyen javaslat soha nem is került elő.