Német kommentár: Nem szabad tovább játszani Orbán játszmáit

Német kommentár: Nem szabad tovább játszani Orbán játszmáit

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben a második napon, 2023. december 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Uniónak nem szabad tovább játszani Orbán játszmáit – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung online felületén pénteken megjelent kommentárjában Nikolas Busse, a lap külpolitikai szerkesztője az uniós csúcs és Orbán Viktor vétója kapcsán.

Az Európának okosabbnak kellene lennie Orbánnál című cikkben a szerző hangsúlyozta, hogy az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése nem sokat segít Ukrajnának. Amire az országnak jelenleg igazán szüksége lenne (pénz és fegyverek), azt nem kapta meg Brüsszeltől – írta Busse. Hozzátette, hogy itt nem csak Ukrajna saját érdekeiről van szó, hanem a szabad Európa egészének érdekeiről. „Ukrajna tartja a frontot a terjeszkedő Oroszországgal szemben, és az EU-ban senki sem járna jól, ha fizetésképtelenné vagy harcképtelenné válna” – fogalmazott. És mivel Washingtonban is blokkolják a segélyt, a megtámadott ország nagyon súlyos helyzetben van. Lehet, hogy még nem mindenki számára világos, de a Nyugat most valóban azzal a döntéssel szembesül, hogy Ukrajna el fog-e bukni – figyelmeztetett.

Busse szerint „ezért nem szabad tovább játszani Orbán játszmáit. Magyarország szuverén döntése, hogy Oroszországtól teszi magát függővé. Európa többi részének okosabbnak kellene lennie, és nem kellene megvásárolnia Orbán Ukrajnának nyújtott segítségét. Ha a befagyasztott uniós pénzeket akarja, akkor otthon helyre kell állítania a jogállamiságot, a többi 26 tag az uniós költségvetésen kívül is támogathatja Kijevet. Hogy ez végül Magyarország számára hova vezet, Orbán Viktor most maga is megmutatta: ki a tárgyalóteremből, ki az EU-ból.”

Mint arról beszámoltunk, a várakozások ellenére az Ukrajna EU-s csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló döntést nem vétózta meg a magyar miniszterelnök, hanem inkább kisétált az ülésteremből, amikor erről szavaztak, a háború sújtotta Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást viszont blokkolta. Mindezek után az uniós vezetők közölték, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló tárgyalások jövő év elején folytatódnak. „Még van egy kis időnk, Ukrajna nem fogy ki a pénzből a következő hetekben” – közölte Mark Rutte holland miniszterelnök. A BBC szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is azt mondta, januárban térnek vissza a segélyt érintő tárgyalásokra.