A csodatini és a fényesedő magyar kard

A csodatini és a fényesedő magyar kard

A még csak 16 esztendős Muhari Eszter olimpiai bajnokot is legyőzve jutott fel a női párbajtőrözők 64-es főtáblájára. Fotó: hunfencing.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha valamit nem lehet mondani, az az, hogy a magyarok nem tudnak sporteseményt rendezni. Nem véletlen, hogy egyre több világverseny házigazdája Budapest, és lassan tényleg csak a nyári olimpia, illetve a labdarúgó-vb döntőjének rendezési jogát nem kaptuk meg. Aki kilátogatott a hétfőn, július 15-én kezdődött vívó-világbajnokság helyszínére, a BOK-Csarnokba, az láthatta, minden készen állt arra, hogy elrajtolhasson minden idők legnagyobb szabású vívó-világbajnoksága, amelyen 118 ország 1071 sportolója lép pástra kilenc nap alatt.

Összesen három teremben rendezik meg a világbajnokságot, amelyekben hat napon keresztül folyt az építkezés, és összesen 37 pástot állítottak fel. Az úgynevezett B teremben zajlanak a selejtezők 22 páston, míg a C teremben vívják a magyar vonatkozású, direkt kieséses selejtezőket a 64-es tábláig, illetve a csapatmérkőzéseket a negyeddöntőkig. Ebben a kiscsarnokban kialakítottak egy kisebb lelátót is. A lényeg azonban az ötezer néző befogadására alkalmas A terem, amelyben valamennyi döntőt, egyéniben a 32-es táblától az összes mérkőzést, és csapatban a negyeddöntőktől valamennyi meccset rendezik majd. Az itt található 800 négyzetméteres főpástot egy 120 méter hosszú és 4 méter magas ledfal öleli körbe U alakban, melyhez több mint 600 négyzetméter videófalat építettek meg a szervezők. A fényshow-t 300 intelligens lámpa garantálja. Mint lapunk megtudta, a 3 csarnokban összesen közel 10 ezer négyzetméternyi szőnyeget terítettek le, és a televíziós közvetítések során, a döntők idején 11 kamerát használnak majd, természetesen közte szuperlassító berendezéseket is. 

Versenyzõk a nõi párbajtõr egyéni selejtezõjében a vívó-világbajnokságon a budapesti BOK Csarnokban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kora reggel, a kilenc órás kezdés előtt – a női párbajtőr selejtezőivel indult a vb – még lehetett a sportvezetőkkel pár szót váltani. Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke elárulta, nagyon bízik abban, hogy hazai pályán több sportolónk is közelebb kerül az olimpiai kvóta megszerzéséhez.

„Már régi hagyomány, hogy a sportág elnökeként nem támasztok semmilyen konkrét elvárást a csapattal szemben a világversenyek előtt, de remélem, hogy sok sportolónk közelebb kerül az olimpiai kvótához ezen a rendkívül fontos kvalifikációs versenyen” - állította a sportág hazai első embere, majd annyit hozzátett, szerinte a magyar himnusz többször is felcsendülhet a világbajnokság alatt.
 
A vívó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetője szerint a BOK Csarnok 2013-hoz hasonlóan ezúttal is kiváló helyszíne lesz az eseménynek. 
 
"A Papp László Sportaréna túl nagy, ott olyan távolságokat kellett volna leküzdeni, ami miatt ezt elvetettük. Az volt a célunk, hogy a kilátogatók közel kerüljenek a víváshoz. A közel 40 pást, amit felállítunk, elég kell, hogy legyen, még így is, hogy majdnem 1100 vívó jött el Budapestre” – fogalmazott Sztaics István.

Egy biztos, a magyar válogatott átlagéletkora alapján az

egyik legfiatalabb válogatottnak számít – 25 és fél év –, és Szabó Tünde, az

Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára erre

alapozva kijelentette, a 2013-ban elindított kiemelt sportágfejlesztési, egyben

utánpótlás-nevelési programok sikere, hogy ilyen rendkívül alacsony

átlagéletkorú magyar válogatott léphet majd pástra.

„A vívás a 16 kiemelt sportág közé tartozik, és a hat évvel ezelőtt elindított programok eredménye, hogy szinte minden korosztályos versenyen kiválóan szerepelünk ebben a sportágban. Úgy számolunk, hogy még további hat-nyolc év, mire a teljes magyar élsportban megjelennek azok a versenyzők, akiknek tehetsége a plusztámogatásoknak köszönhetően bontakozhat ki, de a felnőtt vívóválogatottba már most beverekedte magát több fiatal versenyző. Úgy látom, hogy a BOK-csarnok és a szervezők készen állnak arra, hogy Budapest nagyon emlékezetes világbajnokságot rendezzen. A magyar vívóknak pedig minden feltétel meglesz ahhoz, hogy jól szerepeljenek” – mondta a vb hivatalos honlapjának Szabó Tünde, aki annyit mondott ehhez kapcsolódóan, a fiatal vívók eredményessége mutatja, hogy a Magyar Vívó Szövetségben jelentős szakmai munka zajlik, és a szervezet jól használja fel a kapott erőforrásokat.

 A vb sportrésze reggel 9 órakor a női párbajtőrözők

egyéni selejtezőivel kezdődött el, és a selejtezők végére kiderült, hogy két

magyar került fel a 64-es táblára a 189 fős mezőnyből. Persze a legjobbak, a

világranglista első 16 helyezettje automatikusan főtáblás, ám a magyaroknak

vívniuk kellett. A csodatiniként emlegetett 16 éves vb-újonc, Muhari Eszter egészen

elképesztően vívott egész délelőtt, hiszen valamennyi ellenfelét, köztük a szám

2012-es olimpiai bajnokát, az ukrán Jana Semjakinát is legyőzte, így a

direktkieséses szakasz előtt már főtáblásnak vallhatta magát.

„Reggel a közös bemelegítésnél még nagyon izgultam, aztán

kimentem a levegőre, sétáltam, énekelgettem, próbáltam megnyugtatni magam.

Nagyon jó volt számomra, hogy a csoportkört egy könnyű ellenféllel kezdtem, hiszen

a legyőzését követően megnyugodtam. Nagyon feldobott, hogy a családomon kívül

több tanárom is kijött a versenyemre. Most jön két nap pihenő, a verseny előtti

estéig nem akarom tudni, kivel vívok a táblán. Mindenki tudja, hogy ezt így

szoktam csinálni, a többiek nem fogják elárulni az ellenfelemet” – darálta szinte

egy szuszra Muhari Eszter, aki kétszeres kadet Európa-bajnok.

Nagy Kinga (j) és a kazah Asszel Alibekova a vívó-világbajnokság nõi párbajtõr egyéni selejtezõjében a budapesti BOK Csarnokban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mellette Nagy Kinga került még be a legjobb 64 közé, miután

előbb 5 győzelemmel és egy vereséggel vette a csoportküzdelmeket, majd végig

vezetve 15-12-re verte a kazah Asszel Alibekovát.

„Nagyon motivált voltam, a főtáblán ugyanilyen felszabadultan szeretnék vívni” – mondta Nagy Kinga. Rajta kívül Budai Dorina és Kun Anna is sikerrel jutott túl a csoportján, ám a 64-es táblára jutásért döntő utolsó asszót mindketten elveszítették: Kun a venezuelai Lizzie Asistól 15-9-re, míg Budai a svájci Noemi Moeschlintől 15-14-re kapott ki.

Férfi kardban mind a négy magyar induló részt vehet a csütörtöki főtáblás küzdelmekben. A délután egykor kezdődő selejtezőben a 162 fős mezőnyből a legjobb 16 – köztük a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron – itt is mentesült a selejtezők alól, míg a vívó három magyar simán jutott a legjobb 64 közé. Ugyanis a 2017-ben világbajnok Szatmári András, valamint Gémesi Csanád és Decsi Tamás remekelt az öt tusra menő asszókban, mindhárman mind a hat ellenfelüket legyőzték a csoportjukban, így közvetlenül csatlakozhattak a kiemeltekhez.

A kuvaiti Juszef al-Samlan és Gémesi Csanád (j) a vívó-világbajnokság férfi kard egyéni versenyének selejtezõjében a budapesti BOK Csarnokban. Fotó: MTI/Czagány Balázs

„Megvalósítottam, amit elterveztem, vagyis minden asszómat megnyertem. Volt, hogy a szívem vitt előre, mert éppen küzdés volt az a mérkőzés, de a lényeg, hogy sikerült” – értékelt röviden Szatmári.

Mindenesetre hasonló folytatással szívesen kiegyeznénk kedden is, amikor a női tőrözők és férfi párbajtőrözők selejtezőire kerül sor a BOK Csarnokban.