Tízezres tömeg a koronavírus-járvány után

Tízezres tömeg a koronavírus-járvány után

A Budapest Honvéd ünneplő szurkolói (Fotó: Magyar Hang / Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maszk és gumikesztyű – ezt kellett hoznia magával a Magyar Kupa döntőjére igyekvő újságírónak, a kézfertőtlenítőről már az Magyar Labdarúgó Szövetség gondosodott. A Zsóry FC – Budapest Honvéd között este nyolckor kezdődő mérkőzés az első a koronavírus-járvány óta az egész Európai Unióban, ahol komoly tömeg lehetett jelen – a 67 ezer férőhelyes Puskás Arénába tízezer embert engedtek be, és minden jegy elkelt szerda reggelre.

Az új stadion felső karéjában csak az újságírók lehettek, és innen nem is mozdulhattak ki, a szurkolóké az alsó két karéj volt. A nézők elméletileg csak minden negyedik széken ülhettek, de ez a két csapat kemény magjánál nem igazán érvényesült, másutt viszont tényleg szétültek a nézők. Ami viszont a két kapu mögött (és főként a Honvéd kemény magjában) történt, az minden volt, csak nem távolságtartás – ezzel az erővel koncertet, fesztivált, bármit lehetne szervezni. És nem érthető, miért van kivételezett helyzetben a labdarúgás – a többi csapatsport bajnoksága ugyanis egyelőre nem indult el. 

Tállai András korábbi NAV-elnök kedvenc együttese, a Mezőkövesd (melynek egyébként egy strand a fő szponzora) története első kupadöntőjére készülhetett, míg a Budapest Honvédnak ez a tizenkilencedik – 2009-ben nyertek legutóbb, de tavaly is döntőt játszottak, alulmaradva a Mol Vidivel szemben.

A Zsóry FC – Budapest Honvéd Magyar Kupa döntője a Puskás Arénában (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

A mostani döntő – ha csak a települések lélekszámát nézzük – előre lefutottnak tűnt, hiszen az alig tizenhétezres borsodi település csapata állt szemben a patinás budapesti klubbal. A sárga-kékek viszont a kupában előbb a felcsúti Puskás Akadémiát, aztán a bajnokság egyik legerősebb együttesét, a Mol Fehérvár Fc-re átnevezett székesfehérvári csapatot is búcsúztatták. A bajnokságban is a harmadik helyen vannak a Ferencváros és az egykori Videoton után, míg a Honvéd csak a hatodik. 

Vesszen Trianon – skandálta a Budapest Honvéd kemény magja négy perccel a magyar kupadöntő kezdete előtt, és egy jókora bannert feszítettek ki, amelyen a következő szöveg állt: „Hiszek Magyarország feltámadásában!” A Himnusz után kiderült, hogy a Puskásnak tízezer nézővel is kitűnő az akusztikája, a tízezer néző egész jól bekiabálta a jóval nagyobb tömegre tervezett Puskás Arénát.

Az első komoly lehetőség a 11. percben a mezőkövesdi Berecz Zsombor előtt adódott, aki közelről, kapásból lőhetett, de a labda kevéssel elkerülte a Honvéd kapuját. A következő feljegyezni való a 23. percben elrendelt egészségügyi szünet volt, hogy aztán a Honvéd előtt adódjon több lehetőség. A 33. percben aztán megszerezte a vezetést a Honvéd – Ivan Lovric egy tizenhatoson belüli kavarodást követően betalált. 

Nem kellett sokat várni az egyenlítésre, alig négy perc múlva a Mezőkövesd Pekár révén egy gyönyörű szabadrúgás-góllal válaszolt. A döntetlen aztán maradt az első félidő végéig, sőt egészen az 56. percig, amikor újra vezetést szerzett a Honvédnak Djordje Kamber.

A 70. percben az egyenlítés reményében kettős cserével frissített Kuttor Attila csapata, de ez nem jött össze a hat perces ráadás ellenére sem, így végül a 80. Magyar Kupa győztese a Budapest Honvéd lett. Hogy a kemény mag ugráló, egymással ölelkező tagjai között történt-e fertőzés, az később fog kiderülni.