HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A kormány nem...

A kormány nem gondolkodik a vasárnapi boltzár bevezetésén

HIRDETÉS

Hiába szorgalmazzák a szakszervezetek a vasárnapi boltzár ismételt bevezetését, a kormány egyelőre nem tartja aktuálisnak, hogy foglalkozzon a kérdéssel – közölte a kormány azt követően, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) felvetette, érdemes lenne ismét bevezetni a vasárnapi zárva tartást. Pedig a szektor egy másik szakszervezete is támogatná az ötletet.

HIRDETÉS

– Érdekvédőként a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is támogatja a vasárnapi boltzár újbóli bevezetését, amelyet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) kezdeményez a miniszterelnöknek írt levelében – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Magyar Időkben megjelent hírrel kapcsolatosan a szervezet elnöke. Karsai Zoltán elmondta, a boltzár bevezetésekor érthető volt mind a kereskedelemben dolgozók támogató, mind a kereskedők ellenző álláspontja. Az biztos, hogy a boltzár ideje alatt a kereskedelemben dolgozók biztosan számíthattak a szabad vasárnapra, ez volt a legboldogabb időszak számukra. Ezért mindenképpen támogatandó az újbóli bevezetés ötlete.

– Abban azonban kételkedem, hogy – amint a kezdeményezés elindítói remélik – a boltzár újbóli bevezetése megoldaná a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiányt. A dolgozókat ugyanis az esetleges visszaállítást követően is legfeljebb heti öt napra lehetne beosztani, így az eredmény legfeljebb a hét utolsó napjának felszabadítása lehetne – mondta Karsai Zoltán.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára lapunknak arról beszélt, hogy miután egyelőre csak egy levél született az ügyben, nincs miről beszélni, hiszen a részletszabályok lehetnek döntőek: minden vasárnapra vonatozik-e a tiltás vagy sem. Éppen ezért arról sem lehet nyilatkozni, hogy megoldást jelentene-e a szakmában tapasztalt munkaerőhiányra. Amennyiben ismét sor kerül a vasárnapi boltzárra, úgy a részletes szabályozás ismeretében majd kialakítja azzal kapcsolatos álláspontját az OKSZ.

Az esetleges vasárnapi zárva tartás ismételt bevezetéséről a Magyar Idők ír mai cikkében. E szerint a KDFSZ ma Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulva azt kéri, hogy fontolják meg ismét a vasárnapi boltzár bevezetését. A kormánypárti lap híre szerint a szakszervezet vezetői többek között azért fordultak a kormányfőhöz, mert tapasztalataik szerint a munkaerőhiány miatt a kiszolgálás minőségének romlásához vezetett a boltok vasárnapi nyitva tartása, s ezen enyhíthetne a boltzár újbóli bevezetése.

HIRDETÉS

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetése óta csak a boltok egy része nyit ki, egyrészt, mert a folyamatosan növekvő forgalom miatt a kereskedelmi egységeknek nem jelent kiesést a heti hatnapos nyitva tartás, másrészt, mert a dolgozók a béremelkedésnek köszönhetően egyre jobban értékelik a szabad vasárnapot.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,152lájkolóTetszik
2,687követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép