HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Százmilliárdo...

Százmilliárdokat is bukhat az ország, de erre is megvan a kommunikációs fegyver

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Legrosszabb esetben akár 500 milliárd forint körüli összeget is bukhat Magyarország az uniós pénzek kapcsán kiírt közbeszerzési rendszer hiányosságai miatt – legalábbis ez szerepel egy nem nyilvános kormányzati jelentésben, ami a G7 gazdasági portál birtokába került.

Az ügy előzménye már ismert: az Európai Bizottság tavaly novemberben ellenőrizte a Miniszterelnökségen belül működő, úgynevezett Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) működését. Ez a szervezet ellenőrzi az uniós pályázati eljárásokat, ám nem ért el jó eredményt, sőt, a vizsgálat szerint a rendszer nagy hibákkal, éppen csak működik. Egyedi közbeszerzési eljárásokat is átnéztek, 29-ből 25-ben pedig súlyos szabálytalanságokat azonosítottak.

Nyomozás indult az uniós pénzből épült vendégház miatt – Magyar Hang

A szomszédok szerint a polgármester sógornője lakja a házat, turista még nem járt benne.

Az egyedi projektek hibái miatt a bizottság által kért pénzügyi korrekció 103,4 milliárd forint, vagyis azt javasolják, hogy ezekre ennyivel kevesebb uniós forrást fizessenek ki. Ez nem a már kiosztott pénz visszafizetését, hanem a később utalandó források visszatartását jelenti. Az összege pedig meghaladja az ellenőrzött szerződések teljes értékének 10 százalékát.

HIRDETÉS

A G7 szerint a kormány számára készített jelentés legnagyobb újdonsága, hogy a bizottság emellett rendszerszintű korrekciót is szükségesnek tart. Ennek többféle módja is lehet, a legegyszerűbb az, ha ezt a bizonyos 10 százalékos korrekciót alkalmazzák az összes olyan uniós támogatású szerződésre, ami már átesett a KFF ellenőrzésén.

Az érintett szerződések eredetileg becsült össze 4500 milliárd forint volt, bár a tényleges érték ettől eltérhet. Azt nem fejti ki a jelentés, hogy ebből mekkora az unió által finanszírozott rész, amelynek a 10 százalékát bukhatja az ország, vagyis a portál számításai szerint 450 milliárdnál valószínűleg valamivel kisebb összeg van veszélyben.

A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni – Magyar Hang

Széles körű kampányt indít a kormány, hogy mindenki megtudhassa az álláspontját.

Külön pikáns, hogy az G7 által megismert dokumentum még egy kommunikációs ötletet is ad. Habár sajtótájékoztatót nem javasolnak, egy szükséghelyzet esetére bevetendő üzenetet megfogalmaznak, amelynek témája az elmúlt évek után senkit sem lephet meg. Ez lenne a szöveg: „a bevándorláspárti uniós vezetők évek óta következetesen próbálnak nyomást gyakorolni hazánkra, hogy engedjünk a tömeges illegális bevándorlás kérdésében. Ennek érdekében az uniós fejlesztési források megvonását is felhasználnák hazánk ellen eszközként”.

Mint korábban megírtuk, gondban van a kormány, mivel az uniós pénzek csúszása miatt az év első nyolc hónapjában 1646 milliárd forintra emelkedett az államháztartás hiánya. Ez az összeg jelentősen meghaladja az egész évre tervezett 1361 milliárd forintot. Ennek lehet egyik következménye, hogy az önkormányzatoknak és az állami cégeknek a Magyar Államkincstárhoz kell utalniuk szeptember 30-ig az 50 millió forintot meghaladó, még el nem költött uniós támogatásokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ketten haltak meg a koronavírus miatt vasárnapra

9 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.