HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Százmilliárdo...

Százmilliárdokat is bukhat az ország, de erre is megvan a kommunikációs fegyver

HIRDETÉS

Legrosszabb esetben akár 500 milliárd forint körüli összeget is bukhat Magyarország az uniós pénzek kapcsán kiírt közbeszerzési rendszer hiányosságai miatt – legalábbis ez szerepel egy nem nyilvános kormányzati jelentésben, ami a G7 gazdasági portál birtokába került.

HIRDETÉS

Az ügy előzménye már ismert: az Európai Bizottság tavaly novemberben ellenőrizte a Miniszterelnökségen belül működő, úgynevezett Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) működését. Ez a szervezet ellenőrzi az uniós pályázati eljárásokat, ám nem ért el jó eredményt, sőt, a vizsgálat szerint a rendszer nagy hibákkal, éppen csak működik. Egyedi közbeszerzési eljárásokat is átnéztek, 29-ből 25-ben pedig súlyos szabálytalanságokat azonosítottak.

Nyomozás indult az uniós pénzből épült vendégház miatt – Magyar Hang

A szomszédok szerint a polgármester sógornője lakja a házat, turista még nem járt benne.

Az egyedi projektek hibái miatt a bizottság által kért pénzügyi korrekció 103,4 milliárd forint, vagyis azt javasolják, hogy ezekre ennyivel kevesebb uniós forrást fizessenek ki. Ez nem a már kiosztott pénz visszafizetését, hanem a később utalandó források visszatartását jelenti. Az összege pedig meghaladja az ellenőrzött szerződések teljes értékének 10 százalékát.

A G7 szerint a kormány számára készített jelentés legnagyobb újdonsága, hogy a bizottság emellett rendszerszintű korrekciót is szükségesnek tart. Ennek többféle módja is lehet, a legegyszerűbb az, ha ezt a bizonyos 10 százalékos korrekciót alkalmazzák az összes olyan uniós támogatású szerződésre, ami már átesett a KFF ellenőrzésén.

HIRDETÉS

Az érintett szerződések eredetileg becsült össze 4500 milliárd forint volt, bár a tényleges érték ettől eltérhet. Azt nem fejti ki a jelentés, hogy ebből mekkora az unió által finanszírozott rész, amelynek a 10 százalékát bukhatja az ország, vagyis a portál számításai szerint 450 milliárdnál valószínűleg valamivel kisebb összeg van veszélyben.

A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni – Magyar Hang

Széles körű kampányt indít a kormány, hogy mindenki megtudhassa az álláspontját.

Külön pikáns, hogy az G7 által megismert dokumentum még egy kommunikációs ötletet is ad. Habár sajtótájékoztatót nem javasolnak, egy szükséghelyzet esetére bevetendő üzenetet megfogalmaznak, amelynek témája az elmúlt évek után senkit sem lephet meg. Ez lenne a szöveg: „a bevándorláspárti uniós vezetők évek óta következetesen próbálnak nyomást gyakorolni hazánkra, hogy engedjünk a tömeges illegális bevándorlás kérdésében. Ennek érdekében az uniós fejlesztési források megvonását is felhasználnák hazánk ellen eszközként”.

Mint korábban megírtuk, gondban van a kormány, mivel az uniós pénzek csúszása miatt az év első nyolc hónapjában 1646 milliárd forintra emelkedett az államháztartás hiánya. Ez az összeg jelentősen meghaladja az egész évre tervezett 1361 milliárd forintot. Ennek lehet egyik következménye, hogy az önkormányzatoknak és az állami cégeknek a Magyar Államkincstárhoz kell utalniuk szeptember 30-ig az 50 millió forintot meghaladó, még el nem költött uniós támogatásokat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,297lájkolóTetszik
2,714követőKövetés
17,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Habizunk

Ne habisztiskedj nekem itt. Egyáltalán nem kamázom – mondta Bakonyba szakadt barátom.