HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Az IMF szerin...

Az IMF szerint nő egy újabb válság kitörésének veszélye

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A pénzügyi válság óta – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által készített – legátfogóbb tanulmány szerint súlyos pénzügyi és reálgazdasági veszélyek fenyegetik a világgazdaságot – olvasható a BBC honlapján.

HIRDETÉS

A Nemzetközi Valutaalap pénzügyi stabilitási jelentése szerint a bankok ugyan sokkal biztonságosabbak, mint 2008-ban, azonban új kockázatok jelentek meg láthatáron.

Egyre nagyobbak a nemzetközi kereskedelemben mutatkozó feszültségek, nőnek az egyenlőtlenségek, s a kereskedelmi háború felé mutató további lépések jelentős kockázatokat jelentenek a globális növekedésre nézve. De ugyanebbe az irányba mutatnak más, rendezetlen kereskedelmi ügyletek, például a brit uniós kilépéssel kapcsolatosan függőben lévő kérdések. A tanulmány szerint Nagy-Britannia rendezetlen távozása az EU-ból az európai pénzpiacok szétaprózódásához vezethet, aminek eredményeként jelentősen csökkenhet a pénzügyi folyamatok hatékonysága.

A szervezet ennek kapcsán sürgeti a brit jegybankot, a Bank of Englandot, hogy álljon készen a további mennyiségi könnyítésre, azaz a pénznyomtatásra, amennyiben arra szükség lesz. A jelentés külön kitért arra, hogy az Egyesült Királyság magas államadóssága és alacsony eszközállománya miatt a jövőben kénytelen lesz adókat emelni, s kevesebb pénz jut a gazdaságra.

HIRDETÉS

De ugyanígy kockázatokat látnak a jelentés készítői az olasz bankrendszer gyengélkedésében is.

Még nem tudni, honnan indul az újabb világválság, de jönni fog – Magyar Hang

Szinte csalhatatlan előjele a nagy gazdasági válságoknak a „világ legmagasabb épülete” e-index, amelyet a nagy tekintélyű Barclays Bank is használ. E szerint ha beindul a felhőkarcoló-építési őrület, az már a vég kezdete. Módfelett nyugtalanító tehát, hogy 2019-ben akarják átadni a jelenlegi csúcstartó dubaji Burdzs Kalifát is meghaladó, egy kilométer magasságú Dzsidda tornyot, korábbi nevén a Kingdom Towert.

A pénzügyi stabilitási jelentés 24 órán belül már az IMF második vészjelzése. Hétfői jelentésében a szervezet visszavágta a világgazdaság növekedésére vonatkozó korábbi növekedési várakozását, elsősorban a kereskedelemben mutatkozó ellentétek miatt. A keddi jelentésben pedig arra hívják föl a figyelmet, hogy a kormányoknak meg kell próbálnunk visszaszorítani a 2008-ban bevezetett banki szabályozásokat, hogy elejét vegyék egy újabb válságnak.

A jelentés a piaci befektetőket arra figyelmezteti, hogy a történelem a leghosszabb felívelő, tíz éve visszaesést nem mutató piacát élik át, illetve hogy fennáll a veszélye egy újabb gazdasági sokknak. Annak azonban nagy az esélye, hogy hamarosan vége lesz a könnyű pénz világának, ha a jegybankok elkezdik visszavonni a pénzügyi válság idején bevezetett ösztönzőket.

A kamatok emelkednek és mennyiségi lazításnak, azaz a pénznyomtatásnak lassan vége lesz. Az IMF ezért attól tart, hogy mindez a piacok drasztikus eséséhez vezethet.

A szervezet indonéziai Baliban tartott éves közgyűlésén elhangzottak szerint „ha előre tekintünk, felhőket látunk a horizonton.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,716lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Előrejelezni az előrejelezhetetlent? A White Island-katasztrófa margójára

Hol tart jelenleg a vulkanológia, mit tudunk és mit nem tudunk a vulkánkitörésekről? És veszélyben vannak-e a turisták?